Marhashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Marhaši (i eldre kilder Warakshe) var et rike som lå øst for Elam på det iranske platået. Det er kjent fra mesopotamiske kilder, og den presise beliggenheten er ikke identifisert. En inskripsjon som tilskrives Lugal-Anne-Mundu av Adab (kjent fra senere eksemplarer) nevner landområdet blant de sju provinsene i hans rike, mellom navnene Elam og Gutium.

Det er kjent at Awan-kongene i Elam stod overfor et opprør ledet av noen sumerere som førsøkte å få kontroll over markedet i Warakshe, et kongerike som tilsynelatende lå nær Elam på det iranske platået, og som var rikt på luksus produkter av alle typer, spesielt edelstener. Under det akkadiske rike ble Warakshe erobret av Sargon av Akkad, og kongen Sidgau av Warakshe, sammen med Luh-Ishan av Awan, gjorde opprør uten hell mot Rimush, mens Hishep-ratep av Awan i allianse med Warakshe ble beseiret av Naram-Sin.

Kong Shulgi av det tredje dynastiet i Ur giftet bor sin datter Nialimmidashu til kong Libanukshabash av Marhashi i hans tjuesjette år, i et forsøk på en allianse, men dette ble kortvarig, for Shulgis etterfølger Amar-Sin måtte føre krig mot den neste kongen, Arwilukpi.