Makarios av Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Makarios av Jerusalem
Født3. århundreRediger på Wikidata
Død335Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePatriark Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop of Aelia Capitolina (314–325)
  • Greek Bishop of Jerusalem (325–333) Rediger på Wikidata
NasjonalitetRomerriket

Maleri i San Polo-kirken i Venezia av Giandomenico Tiepolo fra en suite som forteller historien om Sankta Helena som gjenfant Kristi kors. Dette verket viser Makarios som taler til folket.

Makarios I (død i 335) var biskop av Jerusalem fra 312,[1] 313 eller 314, etterfølgende biskop Hermon. Han var deltaker i det første konsil i Nikea.

Biskop Makarios satte i gang utgravningene på Golgata, som et resultat av at han, ifølge legenden om Helena, fant Kristi grav og identifiserte hans kors.[2] Biskop Makarios I er byggherren av Den hellige gravs kirke. Keiser Konstantin den store skriver til biskop Makarios rundt året 325:

«Jeg vil derfor spesielt at du skal være overbevist om at det jeg har tenkt å gjøre er åpenbart for alle, nemlig at jeg ikke har større omsorg enn dette hellige sted, som jeg har frigjort - ved guddommelig forsyn - fra den tunge byrden av dvask avgudsdyrkelse, best utsmykket av en praktfull bygning; et sted som var hellig i Guds øyne fra begynnelsen, men som nå fremstår enda helligere siden det er blitt trukket frem som et tydelig vitnesbyrd om vår Herres lidelse. ... Angående søylene og marmoren, bør du skrive til meg så raskt som mulig, etter å ha undersøkt dem personlig, hva du anser for å være det mest verdifulle og mest nyttige, slik at vi kan se av brevet ditt hvor mye og hva slags er nødvendig for å få dette brakt fra alle områder; for det er bare rettferdig hvis det helligste sted i hele verden er dekorert i henhold til det som seg hør og bør.»[3]

Makarios har helgenstatus i den katolske kirke (minnedag: 10. mars), de ortodokse kirkene (minnedag: 27. februar) og den koptiske kirke (minnedag: 5. november).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Året 312 for Makarios' bispetid er å finne i Hieronymus' versjon av Eusebius av Caesareas Chronicon. Tillemont, Mémoires...
  2. ^ Heiligenlexikon, lest 3. juli 2010
  3. ^ Eusebius: De Vita Constantini, III, 30-32.