Madriu-Perafita-Claror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Madriu-Perafita-Claror
UNESCOs verdensarv Madriu-Perafita-Claror
En tradisjonell steinhytte (Refugi) i Perafita i Escaldes-Engordany, Andorra.
LandAndorra Andorra
StedSørøst-Andorra (flere kommuner)
Utnevnt i2004
Kriterium V
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Madriu-Perafita-Claror ligger i Andorra
Madriu-Perafita-Claror
Madriu-Perafita-Claror
Madriu-Perafita-Claror (Andorra)

Madriu-Perafita-Claror er et bredalområde i Pyreneene i det sørøstlige Andorra. Det består av dalen Madriu, og sidedalene Perafita og Claror. Området avgrenses i nord av den store Valiradalen som skjærer tvers gjennom Andorra fra øst til vest. I sør grenser området mot Spania. Området er 42,5 km², og utgjør deler av kommunene Encamp, Andorra la Vella, Saint Julia de Loria og Escaldes-Engordany. Det dekker omtrent 9 % av Andorras totale areal.

Dalene er isolerte og uten veiforbindelse, og kan bare nås via til fots langs smale stier. De er et tilholdssted for sjeldne og utrydningstruede dyrearter. Som det første og hittil eneste stedet i Andorra ble dalområdet i 2004 tatt opp på UNESCOs verdensarvliste, verdensarvområdet ble utvidet i 2006.

I UNESCOs begrunnelse for å gi dalområdet verdensarvstatus heter det:

Madriu-Perafita-Claror dalen er et mikrokosmos over måten innbyggerne har høstet de sparsommelige ressursene i de høye Pyreneene gjennom de siste tusen år, for å skape et bærekraftig livsmiljø i harmoni med fjellandskapet. Dalen viser hvordan et gammelt kommunalsystem for bestyrelse av jorden har overlevd i over 700 år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ UNESCO dokumentasjon (engelsk) PDF