MS «Sewol»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MV Sewol i Incheon i mars 2014

MS «Sewol» var en sørkoreansk ferge som kantret og gikk ned 17. april 2014. Forliset førte til at over 300 av de 476 som var ombord omkom, og den er et av de største i sørkoreansk historie.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fergen ble bygget av det japanske verftet Hayashikane Shipbuilding & Engineering Co. Ltd. i 1994 og het opprinnelig «Ferry Naminoue» (フェリーなみのうえ). Fra 1994 til 2012 ble hun brukt i Japan uten å ha noen ulykker. I 2012 ble fergen kjøpt av det koreanske selskapet Chonghaejin Marine ombygd og omdøpt til «Sewol». Fergen ble satt i rute mellom Incheon og Jeju-provinsen tre ganger i uken.

Forliset[rediger | rediger kilde]

16. april 2014 kantret «Sewol» og sank 1,5 kilometer fra Donggeochado under en overfart fra Incheon til Jeju. 295 av de som var ombord ble funnet omkomne, mens ni ble savnet

Etter forliset viste det seg at det var en rekke feil og mangler ved skipet. Registreringen i det sørkoreanske skipsregistret bygde på forfalsket dokument. Skipet hadde en last på 1 157 tonn (i tillegg til 124 biler og 56 lastebiler) Dette var dobbelt så mye last som var tillatt.[1]

Også rutinene ved skipet feilet under forliset. Mens passasjerene ble gitt redningvester fikk de ordre om å holde seg i sine lugarer mens skipet var i ferd med å synke. Størsteparten av mannskapet forlot skipet før det gikk ned. Kapteinen ble senere dømt til 36 år i fengsel for grov tjenesteforsømmelse og førstemaskinisten til 30 i fengsel for drap.[2] Også andre i mannskapet og rederen ble fengslet

Mange fergepassasjerer var elever ved en videregående skole utenfor Seoul. Tidlige meldinger fra lokale utdannelsesmyndigheter sa at alle elevene var blitt reddet, noe som var langt fra sannheten. Etter forliset ble både myndigheter og fergeselskapet beskyldt for den dårlige driften av skipet som først gjorde ulykken mulig og siden gjorde henne så dødelig gjennom de dårlige rutinene. Den sørkoreanske statsministeren Jung Hong-won sa at han tok på seg ansvaret og ville gå av den 27. april. Lederen for det koreanske skipsregistret, Chon Young-Kee, trakk seg den 28. april,

Viserektoren ved skolen Kang Min Kyu, som hadde organisert turen og ble reddet av ferjen, tok på seg skylden og hengte seg to dager etter ulykken. En etterlyst eier og leder for fergeselskapet, Yoo Byung-eun, ble etterlyst av politiet for hendelsen og flyktet. Han ble senere funnet død, trolig for egen hånd.

Blant sørkoreananere ble det vanlig å uttrykke sorg, håp og støtte gjennom en gule sløyfe brukt på profilbilde på internett, klede eller på offentlige steder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kim, Cynthia; Cha, Seonjin; Kim, Sam (24. april 2014). «Divers Continue Search as Ferry Probe Turns to Cargo». Bloomberg L.P. Besøkt 3. juli 2014. 
  2. ^ «South Korean coast guard captain jailed for 4 years over botched Sewol rescue». CNN. 12. februar 2015. Besøkt 12. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]