MQ-9 Reaper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper bestykket med en Paveway og to AGM-114 Hellfire missiler
Informasjon
Rolledrone
ProdusentGeneral Atomics
Første flyvning2. februar 2001; 23 år siden (2001-02-02)

General Atomics MQ-9 Reaper, også kjent som Predator B, er en drone som blir brukt av flere[hvilke?] militære styrker rundt om i verden.

Fakta[rediger | rediger kilde]

  1. Utvikling og Produsent: MQ-9 Reaper ble utviklet av General Atomics Aeronautical Systems og er en oppfølger til den opprinnelige MQ-1 Predator-dronen.
  2. Bruksområder: Reaper brukes hovedsakelig til overvåkning, rekognosering og målretting. Den har også evnen til å bære våpen, noe som gir den en rolle i angrepsoperasjoner.
  3. Størrelse og Ytelse: Reaper er en relativt stor UAV med en lengde på rundt 11 meter og et vingespenn på omtrent 20 meter. Den kan nå hastigheter på opptil 300 knop og operere i høyder på over 40 000 fot.
  4. Sensorer: Den er utstyrt med avanserte sensorer som inkluderer radar, infrarøde kameraer og elektro-optiske sensorer. Dette gir den muligheten til å utføre målrettede oppdrag både dag og natt.
  5. Bevæpning: MQ-9 Reaper kan bære en rekke våpen, inkludert Hellfire-missiler og laserveiledede bomber. Dette gir den muligheten til å engasjere mål på bakken.
  6. Lang Rekkevidde: Dronen har en imponerende rekkevidde og kan operere over store områder. Dette gjør den svært nyttig for grenseovervåking og langvarige oppdrag.
  7. Internasjonal bruk: MQ-9 Reaper har blitt eksportert til flere allierte nasjoner og brukes av mange lands forsvar.
  8. Kontroll: Den styres normalt fra bakken av operatører som bruker satellittkommunikasjon for å opprettholde kontakt med dronen.

Bruk av slike droner har også reist etiske og juridiske spørsmål, spesielt når det gjelder målretting og sivil beskyttelse under militære operasjoner.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • MQ-9 Guardian
  • MQ-9B Certifiable Predator B
  • MQ-9B SkyGuardian
    • Protector RG Mk1
  • MQ-9B SeaGuardian