MADRS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Montgomery-Åsberg depression rating scale (MADRS) er et standardisert spørreskjema[1] laget for å avdekke en pågående depresjon ved å måle ulike symptomer slik de har vært de siste tre døgn. Testen ble første gang foreslått gjennom en artikkel i 1979[2] og den har fått sitt navn fra artikkelforfatterne, Stuart A. Montgomery og Marie Åsberg.

Testens prinsipp[rediger | rediger kilde]

MADRS inneholder 10 fenomener som alle tar for seg beskrivelser om pasientens tilstand siste 2-3 døgn. For hvert fenomen har pasienten flere ulike svaralternativ/beskrivelser på 0, 2, 4 og 6 poeng. Pasienten kan gjerne svare med et tall fra 0 til 6. Poengene summeres etter at alle spørsmålene er besvart, og poengsummen gir en pekepinn på om det foreligger depresjon og hvor alvorlig den er.

Rangering:

  • 0-9 poeng = Ikke deprimert
  • 10-19 poeng = Litt deprimert.
  • 20-34 poeng = Behov for behandling.
  • 35 + poeng = Alvorlig deprimert

Testen gir både en gjennomgang av de ti fenomenene og gir undersøkeren mye informasjon om pasientens tilstand.

Testen er mye brukt av allmennpraktiserende leger. Det kan være nyttig å journalføre resultatet med: MADRS 23545 24352 Sum: 35. Siden den norske oversettelsen benytter endel ord som for noen oppfattes som fremmedord, kan det være nødvendig for undersøkeren å oversette noen begrep til ord som pasienten forstår lettere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «MADRS (Montgomery And Åsberg Depression Rating Scale)». Legeforeningen.no. Besøkt 11. august 2015. 
  2. ^ «Pubmed-oppslag på originalartikkelen». Besøkt 11. august 2015. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

https://web.archive.org/web/20071013003817/http://www.portamedicus.no/ArticleDisplay.aspx?MenuId=4271&ContentId=6183

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.