Hopp til innhold

Lyddemper (kjøretøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakre lyddemper på et eksosanlegg til bil

En lyddemper er kjent som en del av eksosanlegget innen biler og andre kjøretøy som er basert på forbrenningsmotorer. [1] Dette er et kammer som blir benyttet for å dempe støyen som eksosanlegget gir fra seg[1]. Lyddempere på bil er justert i forhold til motorvolum og antall hestekrefter.

Lyddempere i bil kalles ofte for eksospotte eller lydpotte. En type fungerer ved at lydbølgene blir sendt inn i den ene veggen i potta, noe som genererer et ekko. Dette ekkoet kolliderer med nye lydbølger som kommer fra motoren, og resultatet blir ideelt sett at de utlikner (kansellerer) hverandre. Dette kalles en interferens eller refleksjons-lyddemper.[2] På grunn av motorens uregelmessige støy er det likevel nesten umulig å få en helt perfekt dempning, siden de nygenererte og de reflekterte lydbølgene må være «omvendt identiske» for å kunne utlikne hverandre (på fagspråket kalles dette at lydbølgene må være i motfase). (Man har i dag utviklet elektroniske systemer som blir benyttet i bl.a. fly, som produserer lyd i perfekt motfase. Dette kalles aktiv lyddemping.)

En annen, enklere type fungerer rett og slett ved at eksosen blir sendt gjennom et perforert rør med dempemateriale som f.eks glass eller stålull rundt, dette kalles en absorpsjons-lyddemper. Denne typen er mye brukt som erstatningspotter, eller ettermarkedspotter som har grovere diameter enn originalt, men mange biler har denne eller begge typer montert fra fabrikk. Den er enklere å produsere enn interferens-lyddemperen, og gir også mindre motstand uten nødvendigvis å dempe lyden mindre effektivt. Hvis man ser inn i den ene enden på en slik ser man tvers gjennom.

Mange potter fungerer også etter begge prinsipper samtidig, og mange komplette eksosanlegg har som nevnt begge typer montert, ettersom den førstnevnte typen reduserer lavfrekvente lyder mest effektivt mens den sistnevnte fungerer best på høye frekvenser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Lyddemper vs katalytisk omformer: Hva er forskjellen?». JB Tools Inc. (norsk). 16. juni 2022. Besøkt 4. mai 2023. 
  2. ^ «Hva koster det å bytte eksosanlegg? Pris i 2023». www.bilsmart.no (norsk). 2023. Besøkt 4. mai 2023.