Lugnarohaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lugnarohaugen ved Lugnaro, sett fra vegen.

Lugnarohaugen er en svensk gravhaug fra yngre bronsealder. Den ligger ved Lugnaro, et torp (husmannsplass) ved Hasslöv, 10 km sør for Laholm i Halland. Graven kalles for et «skjult steinskip» ved at en skipsformet steinsetning er dekket med en kappe av jord og torv.

Lugnarohaugen ble lenge misligholdt, men på initiativ fra presten Victor Ewald i Östra Karup ble haugen gravd ut og undersøkt i 19261927. Under en kjernerøys midt i haugen fant man en 8 meter lang skipsformet steinsetning. I «skipet» lå en steinkiste med brente bein fra menneske og sau, samt tre små bronsegjenstander fra rundt 700-500 f.Kr.; en unik miniatyrdolk, en pinsett og en syl. Utenfor denne graven fant man ytterligere to andre graver som antagelig var blitt anlagt senere - såkalte sekundærgraver. Til sammen er det funnet levninger av fire personer i haugen.

Antagelig var bakken blitt rettet ut før skipssetningen ble reist, antakelig på det stedet der likbålet hadde stått, før haugen ble lagt over. I første omgang ble to mennesker gravlagt, deretter ble velvet reist over skipet og dekket med jord og gresstorv. I andre omgang ble det begravd ytterligere to mennesker. Det er mulig at det finnes flere rester av flere graver i den skadde delen av haugen.

En moderne tunnel gjør det mulig å komme inn haugen og se på steinskipet. Det finnes også mange andre fortidsfunn i samme område. I Lugnaro finnes det en liten utstilling om utgravningene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]