Llyn Eigiau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hullet i dammen, hvor vannet strømte ut.
Et nytt hull ble lagd med vilje for å hindre en ny katastrofe.

Llyn Eigiau er en innsjø i enden av Carneddau-fjellene i Snowdonia i Nord-Wales. Navnet Eigiau tror en kommer fra fiskestimer som en gang fantes her.

I 1911 ble det bygd en kilometerlang demning som var 11 meter høy på østsiden av innsjøen. Reservoaret skulle gi vann til kraftstasjonen i Dolgarrog, som gav strøm til aluminiumsverket som lå like ved. Da demningen ble bygd trakk den opprinnelige entreprenøren seg ut av prosjektet, og hevdet at det ble tatt snarveier i byggingen. Den 2. november 1925, etter at det hadde kommet over 600 mm nedbør på bare fem dager, brøt demningen sammen. Vannet rant ned til Coedty-reservoaret, og fikk denne demningen til å bryte sammen. En stor flodbølgje strømte nedover mot landsbyen Dolgarrog, og 17 mennesker mistet livet. En ny kraftstasjon ble bygd ved Dolgarrog i 1925.

I dag dekker innsjøen om lag 49 hektar, og er rundt 10 meter dyp. Med demningen intakt ville innsjøen ha vært dobbelt så stor. Vannet blir i dag ført inn i tunnel fra elven nedenfor Llyn Dulyn til innsjøen og en annen tunnel tar vannet videre fra Llyn Eigiau til Llyn Cowlyd.

Den største elven som renner ut i Llyn Eigiau er Afon Eigiau, en liten elv som renner ned fra Cwm Eigiau.

Utsiget fra Llyn Eigiau heter Afon Porth-llwyd og renner via Coedty-reservoaret under Pont Newydd i Dolgarrog, før hun munner ut i River Conwy.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jones, Jonah (1987). The lakes of North Wales. Whittet Books Ltd. 
  • Roberts, Geraint (1985). The Lakes of Eryri. Gwasg Carreg Gwalch.