Hopp til innhold

LiveDistro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et eksempel på Ubuntu som kan kjøres direkte fra CD eller installeres på harddisk.

LiveDistro, Direkte-CD eller Live-CD er et generelt uttrykk for en operativsystem-distribusjon som lastes ved oppstart av en datamaskin, uten at den må installeres på et platelager. Den er typisk lagret på et bootbart medium, slik som en CD-ROM (Direkte-CD), DVD (Direkte-DVD), floppy-diskett (Direkte-floppy), minnepinne (Direkte-USB), med flere.

Begrepet «live» kommer fra det faktum at disse distribusjonene er et komplett, kjørbart, operativsystem som ligger på et distribuerbart medium, istedenfor den typiske måten, hvor en samling med pakker først må installeres på målmaskinen før operativsystemet kan brukes.

En LiveDistro endrer ikke det nåværende installerte operativsystemet eller filene, med mindre brukeren spesifikt ber om det. Systemet returnerer til sin opprinnelige tilstand når LiveDistroen blir tatt ut og maskiner blir startet på nytt. Den gjør dette ved å plassere filer som typisk ville blitt lagret på harddisken i midlertidig minne, slik som en ram disk. Faktisk behøves ikke et platelager i det hele tatt. Men dette kutter imidlertid ned på mengden RAM som er tilgjengelig til programmer og reduserer ytelse en del. Minst 256MB RAM er vanligvis anbefalt, men noen LiveDistroer klarer seg med mindre.

Det blir ofte sagt at LiveDistroer er en god måte å demonstrere et operativsystem uten å måtte installere det på platelageret.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata