Liste over luftskip fra Russland/Sovjetunionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det russiske imperiet ble dypt interessant i muligheter om luftbårne militære styrker i begynnelsen på 1900-tallet og startet et ambisiøst anskaffelsesplan for å ha en stor flåte av luftskip og fly. Ved krigsutbruddet i 1914 hadde Russland en anstendig fly- og luftskipsflåte, men de lange avstandene og de store logistiske vansker på Østfronten hindret en effektivisering i møte med det teknologiske overlegne Tyskland. Luftskipene var benyttet i krigshandlinger, men under store vansker så disse var erstattet med flymaskiner.

Etter imperiets sammenbrudd oppsto Sovjetunionen som først konstruerte nye luftskip ut av restene etter den utrangerte luftskipsflåten, men hadde sterke ambisjoner om å skape seg en moderne luftskipsflåte. En lang rekke offentliggjorde planer som blant annet gikk ut på å anskaffe seg rigide zeppelin-liknende luftskip, sammen med sterk hemmeligholdbarhet hadde i lang tid skapt forvirring om de egentlige faktaene om det sovjetiske luftskipsprogrammet. Den italienske luftskipingeniør Umberto Nobile som hadde falt i vanære etter forliset med luftskipet «Italia» i 1928, dro til Sovjetunionen hvor han hadde en viktig rolle i programmet.[1]

Den flyteknologiske utviklingen skjøt fart i 1930-tallet, og flere ulykker blant annet tapet av V-6 luftskipet i 1938, fulgt til at programmet ble oppgitt. I 1947 ble de sovjetiske luftskipene satt på bakken og tømt for gass. Deretter var det bare enkeltprosjekter for mindre formål som skogsarbeid og filmproduksjon fram til Sovjetunionens sammenbrudd i 1991. I Russland har det vært voksende aeronautisk interesse for luftskip og luftballonger, som blant annet fulgt til begrensede produksjon av termiske luftskip (luftskip med varmluft) og moderne luftskip hos RosAeroSystems.

Luftskipene 1908 til 1914[rediger | rediger kilde]

Typebetegnelse på luftskipene forkortes til «NR» for ikke-rigid luftskip, «SR» for halvstiv luftskip og «R» for rigid luftskip. Parentes «» er for oversatte navn fra russisk.[2][3]

Numre navn designet av type varighet volum lengde diameter lastevne Noter
«Trening» NR 1908-1909 1500 m³ 40 m 6,6 m Det første russiskbygde luftskip som treningsluftskip for militæret.
«Svan» Henri Julliot SR 1909 3700 m³ 61,4 m 11,1 m Kjøpt fra Lebaudy i Frankrike, også kjent som «Ljebedy» eller «La Russia»
Nr. 2 «Merlin» SR 1910 6000 m³ 70 m 11,4 m Kjøpt fra Lebaudy, bygd i Russland som «Kommissiony»
Berkut («Falk») NR 1908-1916 3500 m³ 56,2 m 10,6 m Kjøpt fra Astra i Frankrike i 1910, utrangert i 1916.
«Duve» NR 1910-1916 2270 m³ 42 m 9,8 m Forulykket 22. juni 1916
«Hauk» A.I. Shabsky NR 1910 2800 m³ 50 m 9 m
Zodiac VIII «Måke» NR 1910 2140 m³ 47 m 9 m
PL7 Griff NR 1910 7600 m³ 72 m 14 m Kjøpt fra Tyskland som Parseval PL-7
Forsman Villehad Forssman NR 1910 800 m³ 36 m 6 m Enmannsluftskip bygd av svenskrusser Forssman.
Kobtechik («Aftenfalk») Nemchenko NR 1912 2150 m³ 45 m 8 m
Albatross-II NR 1913 9600 m³ 77 m 15 m Bygd på basis av «Albatross» i 1912
«Condor» NR 1913 9600 m³ 88 m 14 m Clement-Bayard 5 kjøpt fra Frankrike
PL14 NR 1913-1915 9600 m³ 90 m 16 m Parseval PL14 kjøpt fra Tyskland, utrangert i 1915.
Astra-XIII Astra, senere Røde Stjerne NR 1913-1921 10 000 m³ 78 m 15 m 5400 kg Kjøpt fra Frankrike i 1914, gjennomført seks bombetokt i 1914-1915. Satt på bakken, gjenreist som Røde Stjerne i 1920, forulykket i 1921.

Luftskipene under Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Numre navn designet av type varighet volum lengde diameter lastevne Noter
«Gigant» A.I. Shabsky SR 1915 20 500 m³ 114 m 17 m Strukturell sammenbrudd i sin jomfrutur.
«Svartehavet»-1 NR 1916 4500 m³ Britisk «Coastel»-klasse, 4 planlagt. 2 ferdigbygd.
«Svartehavet»-2 NR 1916 4500 m³ Britisk «Coastel»-klasse, 4 planlagt. 2 ferdigbygd.

Luftskipene 1920 til 1947[rediger | rediger kilde]

Numre navn designet av type varighet volum lengde diameter lastevne Noter
V-1 «Oktober» NR 1923 1700 m³ 39.2 m 8,2 m Det andre luftskipet i Sovjetunionen konstruert av utrangerte ballong.
MHR NR 1924 2458 m³ 45,4 m 10,3 m Bygd i Moskva
V-4 Komsolmolskaya Pravda NR 1930-1934 Bygd i Moskva, basert på MHR. Brant opp i 1934.
V-2 NR 1932-1939 5000 m³ Deltok i flere redningsaksjoner. Utrangert i 1939.
V-3 NR 1932-1936 6500 m³
V-5 Umberto Nobile SR 1933-1934 2350 m³ Utrangert, brant opp i august 1934.
V-6 OSOAVIAKhIM Umberto Nobile SR 1934-1938 19 400 m³ 105 m 20 m 9300 kg Bygd av Nobile basert på N18,000-designen som N1 «Norge» og N4 «Italia». Forulykket 6. februar 1938.
V-7 Chelyuskinets Umberto Nobile SR 1934 9500 m³ Jomfrutur avbrutt av dårlig vær, brant opp like etterpå i august 1934.
V-7bis Umberto Nobile SR 1935 9500 m³ Forulykket ved feil ved grensen mot Finland.
V-8 SR 1936 10 000 m³ Utrangert i mars 1940.
V-10 NR 1937 3600 m³ Forulykket august 1938.

Luftskip siden 1947[rediger | rediger kilde]

Numre navn designet av type varighet volum lengde diameter lastevne Noter
LL1 Liningradsky Lesnichy V. Murytshev
O. Antonov
NR 1964 Bygd for skogsarbeid
Au-12 NR 1250 m³ 34 m 10,74 m 130 kg Det første russiskbygde luftskip siden Sovjetunionens sammenbrudd.[4]
Au-29 NR 2005 860 m³ 24 m 8 m 150 kg Termisk luftskip[5]
Au-30 Argus NR 2007 5056 m³ 55 m 13,5 m 1400 kg Ikke-rigid luftskip[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lord Ventry & Eugene M. Kolesnik; Jane`s Pocket Book 7: Airship Development 1976 ISBN 0356-04656-7
  • Thomas Darcey, Alan Durkota & Victor Kulikov; The Imperial Russian Air Service 1995 ISBN 0-9637110-2-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]