Liste over isbreer i Antarktis: A−H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller | WikiMap
Flyfoto av Dugdalebreen, 1956. Murraybreen til venstre.

Dette er en liste over isbreer i Antarktis med navn som begynner på bokstavene A−H. Denne listen inkluderer ikke innlandsis, iskapper eller isfelt, slik som den antarktiske innlandsisen, men den tar med glasiale landformer som er definert etter sin strøm eller bevegelse (fremrykning og tilbaketrekning) fremfor de generelle ismassene i seg selv. Listene omfatter breutløpere (brearmer og sidebreer), dalbreer, botnbreer, hengebreer, tidevannsbreer og isstrømmer. Isstrømmer er en type isbre[1] og mange av dem har «breen» (eng. glacier) som siste ledd i navnet sitt, som for eksempel Pine Island-breen. Isbremmer er skilt ut på en egen liste, se liste over isbremmer i Antarktis. Antarktis er i denne og de fleste sammenhenger definert til området syd for 60° sydlig bredde (kontinentalgrensen i henhold til Antarktistraktaten).[2]

Liste over breer (A−H)[rediger | rediger kilde]

Isbreer i Antarktis (A–H)
Navn Koordinater[3][4] Lengde[3][4] Merknad
Aaronbreen 85°08′S 90°40′V 7 km
Academybreen 84°15′S 61°00′V «stor»
Acostabreen 71°58′S 100°55′V 3,5 km
Adamsbreen (Victoria Land) 78°07′S 163°38′Ø «liten»
Adamsbreen (Wilkes Land) 66°50′S 109°40′Ø over 37 km
Aeronautbreen 73°16′S 163°36′Ø 46 km
Agalinabreen 64°26′S 61°26′V 4,8 km
Ahernbreen 81°47′S 159°10′Ø «liten»
Ahlmannbreen 67°52′S 65°45′V
Ahrnsbrakbreen 79°48′S 82°18′V
Aikenbreen 77°38′S 163°24′Ø «liten»
Airybreen 69°13′S 66°20′V 37 km
Aitkenheadbreen 63°57′S 58°44′V 19 km
Albanusbreen 85°52′S 151°0′V 46 km
Alberichbreen 77°36′S 161°36′Ø «liten»
Albertsbreen 66°52′S 64°53′V 15 km
Albonebreen 64°13′S 59°42′V
Albrecht Penck-breen 76°40′S 162°20′Ø
Algiebreen 82°08′S 162°05′Ø 50 km
Alicebreen 83°58′S 170°0′Ø 24 km
Alisonstrømmen 73°55′S 82°4′V 15 km
Alleybreen 79°58′S 158°5′Ø
Allisonbreen 78°16′S 161°55′Ø
Altimirbreen 64°36′S 63°09′V 4,8 km 5,5 km bred
Altarduken 71°39′S 11°26′Ø
Alvarezbreen 70°53′S 162°20′Ø
Alyabievbreen 71°42′S 72°40′V
Ambergrisbreen 65°43′S 62°37′V
Amosbreen 77°49′S 163°39′Ø
Amphitheatrebreen 78°17′S 163°4′Ø
Amundsenbreen 85°35′S 159°00′V 148 km 7−11 km bred
Anandakrishnanbreen 75°32′S 140°5′V 30 km
Andertonbreen 74°41′S 162°22′Ø 13 km
Andrewbreen 63°53′S 59°40′V 6 km
Annabreen 62°02′S 58°12′V
Ant Hill-breen 78°49′S 161°30′Ø
Antevsbreen 67°19′S 66°49′V
Anthonybreen 69°47′S 62°45′V
Anu Whakatoro-breen 77°17′S 161°42′Ø 1,3 km
Anučinbreen 71°17′S 13°31′Ø
Apfelbreen 66°25′S 100°35′Ø 40 km 10 km bred
Aphroditebreen 68°47′S 64°32′V 28 km
Apollobreen 68°50′S 64°45′V 17 km
Aragobreen 64°51′S 62°23′V
Arapyabreen 78°12′S 84°54′V 11,4 km 5 km bred
Archerbreen 65°10′S 63°05′V
Arenabreen 63°24′S 57°03′V 6 km
Arenskybreen 71°39′S 72°15′V
Argentinabreen 62°41′S 60°24′V
Argobreen 83°22′S 157°30′Ø 19 km
Argonautbreen 73°13′S 166°42′Ø 19 km
Argosybreen 83°8′S 157°35′Ø 30 km
Armirabreen 63°01′S 62°32′V 3 km
Armstrongbreen 71°31′S 67°30′V
Arnebbreen 72°25′S 170°2′Ø 6 km 4 km bred
Arriensbreen 73°27′S 68°24′Ø «liten»
Arruizbreen 70°39′S 162°09′Ø
Arthurbreen 77°03′S 145°15′V 50 km
Asafievbreen 71°05′S 70°45′V
Ascentbreen 83°13′S 156°24′Ø 4 km
Ashworthbreen 85°01′S 169°15′Ø 6 km
Asimutbreen 71°23′S 13°42′Ø «liten»
Assenderbreen 67°36′S 46°25′Ø
Astakhovbreen 70°45′S 163°21′Ø
Astapenkobreen 70°40′S 163°00′Ø 20 km
Asterbreen 78°35′S 08°50′V
Astrobreen 82°54′S 157°20′Ø
Astrolabebreen 66°45′S 139°55′Ø 19 km 7 km bred
Astronautbreen 73°05′S 164°05′Ø
Astudillobreen 64°53′S 62°51′V
Athenebreen 68°56′S 64°00′V 19 km
Atkabreen 76°41′S 161°33′Ø
Atkinsonbreen 71°30′S 167°25′Ø
Attleebreen 66°13′S 63°46′V 15 km
Aurorabreen 77°37′S 167°38′Ø «stor»
Austerbreen 67°12′S 50°45′Ø 4 km bred
Austre Skorvebreen 71°50′S 05°40′Ø
Austre Svarthornbreen 71°30′S 12°40′Ø
Aviatorbreen 73°50′S 165°03′Ø over 111 km 9 km bred
Avsyukbreen 67°07′S 67°15′V
Axel Heiberg-breen 85°25′S 163°00′V 56 km
Bachtoldbreen 77°03′S 16°20′V
Backstairs Passage-breen 75°02′S 162°36′Ø 4 km
Baderbreen 67°37′S 66°45′V «liten»
Bagshawebreen 64°56′S 62°35′V
Baileystrømmen 79°00′S 30°00′V
Bakerbreen 72°46′S 169°15′Ø «liten»
Balakirevbreen 71°25′S 07°01′V
Balchbreen 66°50′S 64°48′V 17 km
Balchenbreen 76°23′S 145°10′V
Baldwinbreen 85°06′S 177°10′V «stor»
Balishbreen 79°25′S 84°30′V 33 km
Ballbreen 78°03′S 162°50′Ø 13 km
Ballybreen 81°22′S 159°12′Ø 11 km
Baranowskibreen 62°12′S 58°27′V
Barberbreen 70°26′S 162°45′Ø
Barcusbreen 74°15′S 62°00′V
Barkovbreen 71°46′S 10°27′Ø
Barnebreen 77°36′S 166°26′Ø
Barnesbreen 67°32′S 66°25′V
Barnettbreen 70°59′S 167°30′Ø «stor»
Baronickbreen 78°36′S 161°50′Ø
Barrebreen 66°35′S 138°40′Ø 9 km 9 km bred
Barrettbreen 84°37′S 174°10′V 30 km
Bartlettbreen 86°15′S 152°00′V 60 km 10 km bred
Bartleybreen 77°32′S 162°13′Ø
Bartokbreen 69°38′S 71°00′V 13 km 6 km bred
Bartrumbreen 79°44′S 158°44′Ø «liten»
Batesbreen 74°13′S 163°51′Ø «liten»
Battyebreen 70°52′S 67°54′Ø
Baxterbreen 76°40′S 161°51′Ø
Baylybreen 64°37′S 61°50′V
Beagleholebreen 66°33′S 64°07′V
Beakleybreen 73°51′S 119°50′V
Beamanbreen 70°58′S 164°38′Ø
Beardmorebreen 83°45′S 171°00′Ø 201 km 40 km bred
Beaverbreen (Enderby Land) 67°2′S 50°40′Ø 28 km 7 km bred
Beaverbreen (Rossbarrieren) 83°24′S 169°30′Ø 28 km
Berkovitsabreen 62°34′S 60°41′V 5 km 2,8 km bred
Berrybreen 75°00′S 134°00′V 46 km 9 km bred
Bindschadlerstrømmen 81°00′S 142°00′V «stor» (Isstrøm D)
Bishopbreen 69°42′S 71°27′V
Bistrabreen 63°00′S 62°35′V 1,75 km 0,75 km bred
Blankenshipbreen 77°59′S 161°46′Ø
Bolgradbreen 78°44′S 85°08′V 7,4 km 5,7 km bred
Bonnevie-Svendsenbreen 74°48′48″S 11°27′00″Ø
Borchgrevinkbreen 73°4′S 168°30′Ø «stor»
Boyanabreen 62°42′S 60°06′V 3 km 1,6 km bred
Bozhinovbreen 64°37′S 61°28′V 5 km 2,5 km bred
Brandaubreen 84°54′S 173°30′Ø 28 km
Branscombbreen 78°32′S 86°05′V 11 km
Brugdebreen 72°04′28″S 2°52′12″Ø
Bulkisen 71°47′S 27°00′Ø
Butamyabreen 65°36′S 64°00′V 6,9 km 2,5 km bred
Byrdbreen (Dronning Maud Land) 71°45′S 26°00′Ø 74 km 20 km bred
Byrdbreen (Ross Dependency) 80°20′S 159°00′Ø 157 km 28 km bred
Canadabreen 77°37′S 162°59′Ø «liten»
Careybreen 78°53′S 83°55′V
Carnebreen 67°56′S 44°40′Ø
Carsten Borchgrevinkisen 71°40′S 18°00′Ø
Charlesbreen 72°34′S 3°27′Ø
Christiaensenbreen 71°32′S 35°37′Ø 3,5 km bred
Chumernabreen 64°08′S 62°06′V 2,2 km 1,9 km bred
Chuprenebreen 62°58′S 62°32′V 4 km
Clarkebreen (Graham Land) 68°48′S 66°56′V 37 km 4 km bred
Clarkebreen (Marie Byrd Land) 75°11′S 139°06′V 15 km
Clarkebreen (Victoria Land) 75°34′S 162°05′Ø 9 km
Clarsachbreen 69°57′S 70°17′V
Co-pilotbreen 73°11′S 164°22′Ø «liten»
Collinsbreen 73°41′S 65°55′Ø 20 km
Commonwealthbreen 77°35′S 163°19′Ø
Coulstonbreen 72°25′S 167°58′Ø
Coulterbreen 69°20′S 71°47′V 9 km
Coxbreen 72°12′S 101°2′V «liten»
Cranebreen 65°00′S 020°00′V 56 km
Crescentbreen 77°40′S 163°14′Ø «liten»
Crevasse Valley-breen 76°46′S 145°30′V 56 km
Crumebreen 71°33′S 169°21′Ø 9 km
Daggrybreen 68°07′S 42°53′Ø
Dalebreen 78°17′S 162°2′Ø
Dalgopolbreen 62°55′S 62°28′V 3,4 km
Darumabreen 68°32′S 41°18′Ø
Darwinbreen 79°53′S 159°00′Ø «stor»
Daterbreen 78°17′S 84°35′V 44 km 2−6 km bred
Davidbreen 75°19′S 162°00′Ø over 96 km
De Breuckbreen 71°53′S 24°24′Ø
Debeltbreen 62°32′S 60°04′V 2,4 km 1,5 km bred
Debenhambreen 77°10′S 162°38′Ø
Deceptionbreen 78°33′S 158°33′Ø
Deckerbreen 77°28′S 162°47′Ø
Deildebreen 71°28′S 12°50′Ø
Deliusbreen 69°37′S 71°3′V 11 km 4 km bred
Demingbreen 72°00′S 168°30′Ø
Denmanbreen 66°45′S 99°30′Ø 130 km 13−19 km bred
Dennistounbreen 71°11′S 168°00′Ø 93 km
Devilsbreen 86°23′S 165°00′V 37 km 15 km bred
DeVicqbreen 75°00′S 131°00′V «stor»
Dibblebreen 66°17′S 134°36′Ø
Dickbreen 84°53′S 175°50′V 13 km
Dimkovbreen 64°25′S 62°38′V 6 km 4,3 km
Dinsmoorbreen 64°22′S 59°59′V
Disbreen 68°20′S 42°23′Ø
Djerassibreen 64°13′S 62°27′V 6 km 7 km bred
Dobrudzhabreen 62°39′S 59°57′V 0,7 km 1,1 km bred
Dokučaevbreen 71°37′S 11°42′V Ca. 12 km
Dragomanbreen 63°01′S 62°32′V 2,6 km
Driscollbreen 79°42′S 83°00′V 24 km
Drygalskibreen 64°44′S 60°44′V 32 km 24 km bred
Duboisbreen 72°01′S 23°16′Ø Ca. 11 km
Ebbebreen 71°03′S 164°45′Ø 111 km
Echelmeyerstrømmen 79°10′S 150°00′Ø «stor» (Isstrøm F)
Edgebreen 82°29′S 51°07′V «liten»
El-Sayedbreen 75°40′S 141°52′V 28 km
Ellenbreen 78°13′S 84°30′V 41 km
Ellisbreen 72°00′S 24°12′Ø Ca. 10 km
Embreebreen 77°59′S 85°10′V 37 km
Emmanuelbreen 77°54′S 162°05′Ø
Endeavour forlandsbre 77°23′S 166°40′Ø 11 km 4 km bred
Endurancebreen 61°10′S 55°8′V
Entrikinbreen 80°49′S 160°00′Ø
Entusiastbreen 70°30′S 14°30′Ø
Eplerbreen 86°15′S 161°00′V 19 km
Erebusbreen 77°41′S 167°00′Ø «stor»
Erosbreen 71°18′S 68°20′V 13 km 4 km bred
Evansstrømmen 76°00′S 78°00′V «stor»
Exumbreen 73°30′S 94°14′V «liten»
Falknerbreen 73°45′S 166°01′Ø 6,4 km
Fedorovbreen 73°10′S 2°45′V
Fendorfbreen 79°30′S 84°49′V
Ferrarbreen 77°46′S 163°00′Ø 65 km
Ferrignostrømmen 73°43′S 83°49′V over 28 km
Finleybreen 73°35′S 165°38′Ø
Finsterwalderbreen 67°19′S 66°20′V 19 km 4 km bred
Flanaganbreen 79°29′S 82°42′V
Flaskbreen 65°47′S 62°25′V 46 km
Fisherbreen 73°15′S 66°00′Ø 185 km
Fitchbreen 72°01′S 168°07′Ø
Flogeken 72°06′S 4°30′Ø
Foggydogbreen 79°47′S 158°40′Ø
Foremanbreen 69°18′S 71°22′V
Foundationstrømmen 83°15′S 60°00′V «stor»
Foxstrømmen 73°28′S 85°29′V 11 km
Frostbreen 67°05′S 129°00′Ø
Fuerza Aérea-breen 62°30′S 59°39′V 4,5 km 2 km bred
Gainbreen 71°01′S 61°25′V «stor»
Gairbreen 73°03′S 166°32′Ø 19 km
Gallupbreen 85°09′S 177°50′V 22 km
Garwoodbreen 78°01′S 163°57′Ø
Gaussiranbreen 80°00′S 159°10′Ø
Gerontiusbreen 69°31′S 70°34′V
Gilbertbreen 70°00′S 71°00′V 37 km
Gilchristbreen 66°07′S 114°06′Ø «liten»
Gillespiebreen 85°11′S 175°12′V «liten»
Gillockbreen 72°00′S 24°08′Ø 9 km
Giotbreen 72°19′30″S 26°45′30″Ø Ca. 8 km
Giæverbreen 72°37′S 31°08′Ø
Gjelbreen 71°58′S 24°47′Ø Ca. 40 km
Glitrefonna 71°58′S 25°40′Ø
Glopeken 71°53′S 10°07′Ø Ca. 40 km
Gluvreklettbreen 72°15′S 2°37′Ø
Goossensbreen 71°50′S 24°30′Ø Ca. 7 km
Gopherbreen 73°28′S 94°00′V
Gosikibreen 71°32′S 25°38′Ø
Gordonbreen 80°17′S 26°09′V 39 km
Gramadabreen 63°02′S 62°35′V 3 km
Greenwellbreen 71°20′S 165°00′Ø 83 km
Grigorovbreen 64°09′S 62°08′V 1,8 km 1,3 km bred
Grottobreen 70°45′S 68°35′V 46 km 6 km bred
Gunnestadbreen 72°07′S 23°36′Ø Ca. 30 km
H.E. Hansenbreen 72°10′S 22°20′Ø Ca. 40 km
Haasbreen 85°45′S 164°55′V
Haefelibreen 67°18′S 66°23′V 11 km 4 km bred
Haffnerbreen 71°28′S 169°24′Ø «liten»
Halebreen 72°13′S 100°33′V 11 km
Hammondbreen 77°25′S 146°00′V 70 km
Hamnebreen 69°17′S 39°43′Ø
Hamptonbreen 69°20′S 70°5′V 46 km 9 km bred
Hargreavesbreen 72°14′30″S 22°56′30″Ø Ca. 8 km
Haskellbreen 73°34′S 94°13′V «liten»
Hathertonbreen 79°55′S 157°35′Ø «stor»
Haugebreen 74°28′06″S 9°51′00″Ø Ca. 14 km
Hayesbreen 76°16′S 27°54′V
Hazukibreen 69°10′S 39°45′Ø
Heibreen 72°29′S 0°36′Ø
Heitobreen 69°16′S 39°48′Ø «liten»
Helfferichbreen 70°35′S 160°12′Ø 15 km
Hettebreen 71°44′S 26°40′Ø Ca. 10 km
Holoviakbreen 71°22′S 72°9′V)
Honnørbreen 69°23′S 39°53′Ø
Horlickstrømmen 85°17′S 132°00′V «stor»
Hovdebreen 69°18′S 39°45′Ø
Howebreen 86°14′S 149°12′V «liten»
Hushenbreen 71°26′S 72°52′V
Hålisen 72°02′S 8°50′Ø

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Snow and Ice Data Center. «What types of glaciers are there?» (engelsk). National Snow and Ice Data Center. 
  2. ^ Teksten fra Antarctic Treaty, article VI ("Area covered by Treaty") states: "The provisions of the present Treaty shall apply to the area south of 60° South latitude" (engelsk)
  3. ^ a b «Antarctic Names». Geographic Names Information System (engelsk). United States Geological Survey. Besøkt 14. desember 2009. 
  4. ^ a b SCAR Composite Gazetteer of Antarctica (engelsk)