Liste over Vietnams statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vietnams president (vietnamesisk: Chủ tịch nước Việt Nam) er statsoverhode for Vietnam, selv om funksjonene til presidenten ofte bare er seremonielle. Presidenten er ansvarlig for å oppnevne visepresident, statsminister, ministre og andre tjenestepersoner med nasjonalforsamlingens samtykke. Andre titler presidenten holder inkluderer (nominell) øverstkommanderende for det vietnamesiske militæret og leder av Rådet for forsvar og sikkerhet i Vietnam. Han/hun er også alltid et høytstående medlem av kommunistpartiet, da Vietnam er en ettpartistat.

Den demokratiske republikken Vietnam (Nord-Vietnam) 1945–1976[rediger | rediger kilde]

      Đảng Cộng sản Đông Dương / Đảng lao động Việt Nam

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Chủ tịch Chính phủ lâm thời Việt Nam Dân chủ Cộng hòa[a]
27. august 1945–2. mars 1946
Chủ tịch Chính phủ Việt Nam Dân chủ Cộng hòa[b]
2. mars 1946–19. august 1948
Chủ tịch nước Việt Nam Dân chủ Cộng hòa
(Den demokratiske republikken Vietnams statspresident)
19. august 1948–
Ho Chi Minh 1946.jpg Hồ Chí Minh
(1890–1969)
27. august 1945–2. september 1969
(døde)
Đảng Cộng sản Đông Dương
I 1951 omdøpt til
Đảng lao động Việt Nam
[1][2]
Tôn Đức Thắng.jpg Tôn Đức Thắng
(1888–1980)
3. september 1969–23. september 1969 Đảng lao động Việt Nam Fungerende statspresident
Phó Chủ tịch nước Việt Nam Dân chủ Cộng hòa
(Den demokratiske republikken Vietnams statsvisepresident)
[1][2]
23. september 1969–2. juli 1976 [1][2]

Den sosialistiske republikken Vietnam 1976–[rediger | rediger kilde]

      Đảng lao động Việt Nam / Đảng Cộng sản Việt Nam

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
(Den sosialistiske republikken Vietnams statspresident)
Tôn Đức Thắng.jpg Tôn Đức Thắng
(1888–1980)
2. juli 1976–30. mars 1980
(døde)
Đảng lao động Việt Nam
I 1976 omdøpt til
Đảng Cộng sản Việt Nam
[3][4]
Nguyễn Hữu Thọ.jpg Nguyễn Hữu Thọ
(1910–1996)
30. mars 1980–4. juli 1981
(døde)
Đảng Cộng sản Việt Nam Quyền Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
(Den sosialistiske republikken Vietnams fungerende statspresident)
[3][4]
Chủ tịch Hội đồng Nhà nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
(Formann for Den sosialistiske republikken Vietnams statsråd)
TruongChinh1955.jpg Trường Chinh
(1907–1988)
4. juli 1981–18. juni 1987 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Emblem of Vietnam.svg Võ Chí Công
(1912–2011)
18. juni 1987–23. september 1992 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
(Den sosialistiske republikken Vietnams statspresident)
Lê Đức Anh.jpg Lê Đức Anh
(1920–2019)
23. september 1992–24. september 1997 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Tran Duc Luong, Nov 17, 2004.jpg Trần Đức Lương
(1937–)
24. september 1997–27. juni 2006 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Mr. Nguyen Minh Triet.jpg Nguyễn Minh Triết
(1942–)
27. juni 2006–25. juli 2011 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Mr. Truong Tan Sang.jpg Trương Tấn Sang
(1949–)
25. juli 2011–2. april 2016 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Mr. Tran Dai Quang.jpg Trần Đại Quang
(1956–2018)
2. april 2016–21. september 2018 Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]
Mrs. Dang Thi Ngoc Thinh.jpg Đặng Thị Ngọc Thịnh
(1959–)
21. september 2018–23. oktober 2018 Đảng Cộng sản Việt Nam Quyền Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
(Den sosialistiske republikken Vietnams fungerende statspresident)
[3][4]
Mr. Nguyen Phu Trong.jpg Nguyễn Phú Trọng
(1944–)
23. oktober 2018– Đảng Cộng sản Việt Nam [3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chủ tịch Chính phủ Lâm thời Việt Nam Dân chủ Cộng hòa kan på norsk oversettes til Formann for Den demokratiske republikken Vietnams provisoriske regjering,
  2. ^ Chủ tịch Chính phủ Việt Nam Dân chủ Cộng hòa kan på norsk oersettes til Formann for Den demokratiske republikken Vietnams regjering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Vietnam: Heads of State: 1945-1976». Archontology.org. Besøkt 23. august 2020. 
  2. ^ a b c «North Vietnam». Wold Statesmen.org. Besøkt 23. august 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k «Vietnam: Heads of State: 1976–2020». Archontology.org. Besøkt 23. august 2020. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k «Socialist Republic of Vietnam». World Statesmen.org. Besøkt 23. august 2020.