Liste over Papua Ny-Guineas generalguvernører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over Papua Ny-Guineas generalguvernører.

Nr. Navn
(født–død)
Embetstid Merknad Monark
Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas generalguvernør)
1 John Guise [a]
(1914–1991)
16. september 1975–1. mars 1977 Elizabeth II
2 Tore Lokoloko
(1930–2013)
1. mars 1977–1. mars 1983
3 Kingsford Dibela
(1932–2002)
1. mars 1983–1. mars 1989
4 Ignatius Kilage
(1941–1989)
1. mars 1989–31. desember 1989 †
Dennis Young
(1938–)
31. desember 1989–27. februar 1990 Acting Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas fungerende generalguvernør)
5 Vincent Eri [b]
(1936–1993)
27. februar 1990–4. oktober 1991
Dennis Young
(1938–)
4. oktober 1991–18. november 1991 Acting Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas fungerende generalguvernør)
6 Wiwa Korowi
(1948–
18. november 1991–20. november 1997
7 Silas Atopare
(1951–)
20. november 1997–20. november 2003
Bill Skate
(1953–2006)
21. november 2003–28. mai 2004 Acting Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas fungerende generalguvernør)
Jeffrey Nape
(1924–2016)
28. mai 2004–29. juni 2004
8 Paulias Matane [c]
(1931–)
29. juni 2004–13. desember 2010
Jeffrey Nape [d]
(1924–2016)
13. desember 2010–20. desember 2010 Acting Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas fungerende generalguvernør)
Michael Ogio [e]
(1942–2017)
20. desember 2010–25. februar 2011
25. februar 2011–18. februar 2017 †
Theo Zurenuoc
(1965–)
18. februar 2017–28. februar 2017 Acting Governor-General of the Independent State of Papua New Guinea
(Den uavhengige staten Papua Ny-Guineas fungerende generalguvernør)
10 Bob Dadae
(1961–)
28. februar 2017–

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Guise fratrådte for å kunne delta i de allmenne valgene i 1977.
  2. ^ Vincent Eri fratrådte etter at statsminister Rabbie Namaliu sendte en formell anmodning til dronning Elizabeth II om å få ham erstattet.
  3. ^ Papua New Guineas høyesterett besluttet at gjenutnevnelsen av Paulias Matane som generalguvernør i juni 2010 var ukonstitusjonell og ugyldig.[1]
  4. ^ Jeffrey Nape trakk seg som fungerende generalguvernør uten å avgi begrunnelse.
  5. ^ I desember 2011 brøt det ut en konstitusjonell krise da Papua Ny-Guineas høyesterett erklærte at Michael Somare var den legitime statsministeren, men statsminister Pete O'Neill – som hadde støtte fra et flertall i parlamentet – nektet å fratre. Michael Ogio fulgte rettskjennelsen og anerkjente Somare som statsminister. Parlamentet svarte 14. desember med å «suspendere» Ogio og erklærte at Jeffrey Nape – i egenskap av å være parlamentets president - automatisk var fungerende generalguvernør. Ogio skrev senere i et brev at hans gjeninnsettelse av Somare som statsminister var uriktig og ble 19. desember på ny anerkjent av parlamentet som generalguvernør.[2][3][4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PNG faces chaos as court rules against GG». The Sydney Morning Herald. 10. desember 2010. Besøkt 25. august 2019. 
  2. ^ «Governor-General Michael Ogio suspended for backing Michael Somare». The Australian. 15. desember 2011. Besøkt 25. august 2019. 
  3. ^ Nicholas, Isaac (15. desember 2011). «GG ousted». The National. Besøkt 25. august 2019. 
  4. ^ «Suspension of PNG Governor-General lifted, O'Neill recognised as PM». Radio New Zealand International. 19. desember 2011. Besøkt 25. august 2019. 
  5. ^ «PNG's GG suspension lifting weakens Somare bid». Radio New Zealand International. 20. desember 2011. Besøkt 25. august 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]