Liste over Panamas statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en oversikt over Panamas statsoverhoder:

Estado de Panamá (1840–1841) / Estado de Istmo (1841–)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Jefe Superior Civil
Tomás Herrera y Pérez.jpg Tomás de Herrera
(1804–1854)
18. november 1840–20. mars 1841
Jefe Superior del Estado
Tomás Herrera y Pérez.jpg Tomás de Herrera
(1804–1854)
20. mars 1841–11. juni 1841
Presidente del Estado del Istmo
Tomás Herrera y Pérez.jpg Tomás de Herrera
(1804–1854)
11. juni 1841–31. desember 1841

Republikken Panama 1903–[rediger | rediger kilde]

      Partido Conservador (PC)       Partido Liberal Nacional (PLN)       Partido Revolucionario Auténtico       Coalición Patriótica Nacional (CPN)       Partido Panameñista (PP) / Partido Panameñista Auténtico (PPA) / Partido Arnulfista (PA)       Militær       Uavhengig       Partido Revolucionario Democrático (PRD)       Partido Republicano (PR)       Cambio Democrático (CD)

██ Indikerer I opposisjon

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Presidente del Consejo Municipal y del Estado de Facto
(Kommunestyrets president og de facto statens president)
Demetrio H. Brid.jpg Demetrio H. Brid
(1859–1917)
3. november 1903–4. november 1903
Junta de Gobierno Provisional de la República de Panamá
(Republikken Panamas provisoriske regjeringsjunta)
Jose-Agustin-Arango.jpg José Agustín Arango
(1841–1909)
4. november 1903–20. februar 1904 "
Tomás Arias p319.jpg Tomás Arias
(1856–1932)
4. november 1903–20. februar 1904
FBoyd4.jpg Federico Boyd
(1851–1924)
4. november 1903–20. februar 1904
Manuel Espinosa Batista.jpg Manuel Espinosa Batista
(1857–1919)
9. november 1903–7. desember 1903 Batista erstattet midlertidig Boyd som juntamedlem.
Presidente de la República
(Republikkens president)
Portrait of Manuel Amador Guerrero.jpg Manuel Amador Guerrero
(1833–1909)
20. februar 1904–1. oktober 1908 PC 1904
Jose Domingo de Obaldía.jpg José Domingo de Obaldía
(1845–1910)
1. oktober 1908–1. mars 1910 † PL 1908
Carlos Antonio Mendoza.jpg Carlos Antonio Mendoza
(1856–1916)
1. mars 1910–1. oktober 1910 PL Fungerende president
Segundo Designado, Encargado del Poder Ejecutivo [a]
(Andredesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
FBoyd4.jpg Federico Boyd
(1851–1924)
1. oktober 1910–5. oktober 1910 PL Fungerende president
Segundo Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Andredesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Boyd styrte i påvente av at den førstedesignerte, Pablo Arosemena, skulle tiltre stillingen som fungerende president.
Pabloarosemena.jpg Pablo Arosemena
(1836–1920)
1. oktober 1910 / 5. oktober 1910–1. oktober 1912 PL Fungerende president
Primero Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Belisario Porras1.jpg Belisario Porras Barahona
(1856–1942)
1. oktober 1912–1. oktober 1916 PL 1912
RMvaldes7.jpg Ramón Maximiliano Valdés
(1867–1918)
1. oktober 1916–3. juni 1918 † PL 1916
8CiroU.jpg Ciro Luis Urriola
(1863–1922)
3. juni 1918–1. oktober 1918 PL Fungerende president
Primer Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Pedro Antonio Díaz.jpg Pedro Antonio Díaz
(1852–1919)
1. oktober 1918–12. oktober 1918 PC 1918 Fungerende president
Segundo Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Andredesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Díaz styrte i påvente av den førstedesignerte, Belisario Porras, skulle tiltre stillingen som fungerende president.
Belisario Porras1.jpg Belisario Porras Barahona
(1856–1942)
1. oktober 1918 / 12. oktober 1918–30. januar 1920 PL Fungerende president
Primer Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Ernesto Tisdel Lefevre.jpg Ernesto Tisdel Lefevre
(1876–1922)
30. januar 1920–1. oktober 1920 PL Fungerende president
Tercer Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Tredjedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Belisario Porras1.jpg Belisario Porras Barahona
(1856–1942)
1. oktober 1920–1. oktober 1924 PL 1920
Rodolfo Chiari.jpg Rodolfo Chiari
(1869–1937)
1. oktober 1924–1. oktober 1928 PL 1924
Florencio Harmodio Arosemena.jpg Florencio Harmodio Arosemena
(1872–1945)
1. oktober 1928–2. januar 1931
(avsatt)
PL 1928 Avsatt gjennom et statskupp.
Coat of arms of Panama.svg Harmodio Arias Madrid
(1886–1962)
2. januar 1931–16. januar 1931 Uavhengig Fungerende president
Secretario de Gobierno y Justicia, Encargado del Poder Ejecutivo
(Justisminister, ansvarlig for den utøvende makt)
Madrid styrte i påvente av at den førstedesignerte, Ricardo Joaquin Alfaro Jované, skulle tiltre stillingen som fungerende president.
Ricardo J. Alfaro.jpg Ricardo Joaquín Alfaro Jované
(1882–1971)
2. januar 1931 / 16. januar 1931–1. oktober 1932 PL Fungerende president
Primero Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Coat of arms of Panama.svg Harmodio Arias Madrid
(1886–1963)
1. oktober 1932–1. oktober 1936 PLD 1932
Coat of arms of Panama.svg Juan Demóstenes Arosemena
(1879–1939)
1. oktober 1936–16. desember 1939 † PLN 1936
Coat of arms of Panama.svg Ezequiel Fernández
(1886–1946)
16. desember 1939–18. desember 1939 PNR Fungerende president
Segundo Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Andredesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Fernández styrte i påvente av at den førstedesignerte, Augusto Samuel Boyd, skulle tiltre stillingen som fungerende president.
Coat of arms of Panama.svg Augusto Samuel Boyd
(1879–1957)
16. desember 1939 / 18. desember 1939–1. oktober 1940 PNR Fungerende president
Primer Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg Arnulfo Arias
(1901–1988)
1. oktober 1940–9. oktober 1941
(avsatt)
PNR 1940 Avsatt gjennom et statskupp.
Coat of arms of Panama.svg Ernesto Jaén Guardia
(1895–1961)
9. oktober 1941 Uavhengig Fungerende president
Segundo Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Andredesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
9. oktober 1941 istedenfor den førstedesignerte, José Pezet Arosemena, som ikke tiltrådte stillingen som fungerende president.
Coat of arms of Panama.svg Ricardo Adolfo de la Guardia Arango
(1899–1969)
9. oktober – 21. oktober 1941 Uavhengig Fungerende president
Encargado del Poder Ejecutivo
(Ansvarlig for den utøvende makt)
9. oktober 1941–11. oktober 1941 istedenfor den førstedesignerte, José Pezet Arosemena, som ikke tiltrådte stillingen som fungerende president.
11. oktober 1941–21. oktober istedenfor den tredjedesignerte, Aníbal Ríos Delgado, som ikke tiltrådte stillingen som fungerende president.
Coat of arms of Panama.svg Ricardo Adolfo de la Guardia Arango
(1899–1969)
21. oktober 1941–15. juni 1945 Uavhengig
No image.png Jeptha B. Duncan
(1885–1978)
15. februar 1945–15. juni 1945 PL Fungerende president
Primer Designado, Encargado del Poder Ejecutivo
(Førstedesignert, ansvarlig for den utøvende makt)
Coat of arms of Panama.svg Enrique Adolfo Jiménez
(1888–1970)
15. juni 1945–1. oktober 1948 PL 1945 Provisorisk president
No image.png Henrique de Obarrio Vallarino
(1898–1978)
12. juli 1948–13. juli 1948 Uavhengig Presidente de la República
(Republikkens president)
Coat of arms of Panama.svg Domingo Díaz Arosemena
(1875–1949)
1. oktober 1948–28. juli 1949 / 23. august 1949 † PL 1948 .
Coat of arms of Panama.svg Daniel Chanis Pinzón
(1892–1961)
28. juli 1949–23. august 1949 PL Fungerende president
Primer Vicepresidente
(Første visepresident)
Pinzón ble fungerende president 28. juli 1948, da Domingo Diaz Arosemena bad om en seks måneder lang perimisjon av helsemessige årsaker.[1] Han døde imidlertid 23. august, og Daniel Chanis Pinzón etterfulgte ham som president.
Coat of arms of Panama.svg Daniel Chanis Pinzón
(1892–1961)
23. august 1949–20. november 1949 / 25. november 1949 PL Gjennom en tvilsom tolkning av artikkel 148 (om presidenters tilbaketredener) i grunnloven av 1946 godkjente Høyesterett 20. november 1949 Chanis avskjedssøknad «betinget» og tok i ed hans konstitusjonelle etterfølger, Roberto Francisco Chiari Remón, som president.[2] Chiari var fetteren til politisjef José Remón.[3]
Da Nasjonalforsamlingen ble samlet igjen 21. november 1949, trakk Chiani sin avskjedsøknad tilbake og hevdet at den var blitt framtvunget av José Remón. Forsamlingen avviste avskjedssøknaden 22. november 1949.[2] Høyesterett avgjorde 24. november 1949 - med 4 mot 1 stemme - at det var Chanis (og ikke Chiari) som var Panamas konstitusjonelle president.[4]
Roberto F. Chiari.jpg Roberto Francisco Chiari Remón
(1905–1981)
20. november 1949–24. november 1949 PLN Fungerende president
Segundo Vicepresidente
(Andre visepresident)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg Arnulfo Arias
(1901–1988)
25. november 1949–25. mai 1951 PRA Arias ble gjeninnsatt som president med støtte av José Remon, som mente at Arias var en rettmessige vinneren av presidentvalget 1948
Han ble senere avsatt av Nasjonalforsamlingen.
Coat of arms of Panama.svg Alcibíades Arosemena
(1883–1958)
25. mai 1951–1. oktober 1952 PRA
Estatua de José Antonio Remón Cantera - Sede de la Policía Nacional de Panamá (2012).jpg José Antonio Remón Cantera
(1908–1955)
1. oktober 1952–2. januar 1955 † CPN 1952 Drept i et attentat.
Coat of arms of Panama.svg José Ramón Guizado
(1899–1964)
2. januar 1955–29. mars 1955 CPN
Coat of arms of Panama.svg Ricardo Arias
(1912–1993)
29. mars 1955–1. oktober 1956 CPN
Coat of arms of Panama.svg Ernesto de la Guardia
(1904–1983)
1. oktober 1956–1. oktober 1960 CPN 1956
Roberto F. Chiari.jpg Roberto Francisco Chiari Remón
(1905–1981)
1. oktober 1960–1. oktober 1964 PLN 1960
Coat of arms of Panama.svg Marco Aurelio Robles
(1908–1990)
1. oktober 1964– 24. mars 1968 PLN 1964 Nasjonalforsamlingen besluttet 14. mars 1968 å stille Robles for riksrett. Han ble funnet skyldig 24. mars. Nasjonalforsamlingen erklærte ham for avsatt og erstattet ham med visepresidenten Max Delvalle. Høyesterett besluttet at Robles hadde blitt fratatt retten til en rettferdig rettergang og at han var den legale presidenten.
No image.png Max Delvalle
(1911–1979)
24. mars 1968–8. april 1968 PR Presidente de la República
(Republikkens president)
Coat of arms of Panama.svg Marco Aurelio Robles
(1908–1990)
8. april 1968–1. oktober 1968 PLN (1964)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg Arnulfo Arias
(1901–1988)
1. oktober 1968–11. oktober 1968 PP 1968 Avsatt gjennom et statskupp.
Presidente de la Junta Provisional de Gobierno
(President for Den provisoriske regjeringsjuntaen)
Coat of arms of Panama.svg José María Pinilla Fábrega
(1919–1979)
12. oktober 1968–19. desember 1969
Coat of arms of Panama.svg Demetrio Basilio Lakas
(1925–1999)
19. desember 1969–11. oktober 1972
Presidente de la República
Presidenta de la República (1. september 1999–1. september 2004)
(Republikkens president)
Coat of arms of Panama.svg Demetrio B. Lakas
(1925–1999)
11. oktober 1972–11. oktober 1978 Uavhengig 1972
Aristides Royo (6713987733) (cropped).jpg Arístides Royo
(1940–)
11. oktober 1978–31. juli 1982 Uavhengig 1978
De-la-espriella-crop.jpg Ricardo de la Espriella
(1934–
31. juli 1982–13. februar 1984 Uavhengig
Coat of arms of Panama.svg Jorge Illueca
(1918–2012)
13. februar 1984–11. oktober 1984 Uavhengig
Nicolás Ardito Barletta Vallarino.jpg Nicolás Ardito Barletta Vallarino
(1938–)
11. oktober 1984–28. september 1985 PRD 1984
Coat of arms of Panama.svg Eric Arturo Delvalle
(1937–2015)
28. september 1985–26. februar 1988 PR Avsatt.
No image.png 26. februar 1988–1. september 1989 USAs president Ronald Reagan nektet å anerkjenne legitimiteten til Delvalles etterfølger og fortsatte å støtte Delvalle offentlig fram til hans mandatperiode utløp 1. september 1989.
Coat of arms of Panama.svg Manuel Solís Palma
(1917–2009)
26. februar 1988–1. september 1989 PRD Ministro Encargado de la Presidencia de la República
(Minister, ansvarlig for republikkens presidentskap)
Coat of arms of Panama.svg Francisco Rodríguez
(1938–)
1. september 1989–20. desember 1989 PRD Presidente Provisional de la República
(Republikkens provisoriske president)
Avsatt under USAs invasjon.
USAs invasjon av Panama
Guillermo Endara 1993.jpg Guillermo Endara
(1936–2009)
20. desember 1989–1. september 1994 PPA

I 1990 omdøpt til
PA
1989
Mr. Ernesto Perez Balladares.jpg Ernesto Perez Balladares
(1946–)
1. september 1994–1. september 1999 PRD 1994
Mireya Moscoso.jpg Mireya Moscoso
(1946–)
1. september 1999–1. september 2004 PA 1999 Enken til Arnulfo Arias
Panama.MartinTorrijos.01.jpg Martín Torrijos
(1963–)
1. september 2004–1. juli 2009 PRD 2004 Sønnen til Omar Torrijos
Ricardo Martinelli.PNG Ricardo Martinelli
(1952–)
1. juli 2009–1. juli 2014 PCD 2009
Juan Carlos Varela (2018-06-14).jpg Juan Carlos Varela
(1963–)
1. juli 2014–1. juli 2019 PP 2014
Laurentino Cortizo with people (cropped).jpg Laurentino Cortizo
(1953–)
1. juli 2019– PRD 2019

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selv om Mendoza var den andredesignerte var han den første i suksesjonsordningen, fordi den førstedesignerte, José Agustín Arango, døde i 1909.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «President of Panama dead». Saratoga Herald-Tribune. 23. august 1949. Besøkt 19. juli 2019. 
  2. ^ a b «Panama». World Statesmen.org. Besøkt 19. juli 2019. 
  3. ^ Harding, Robert C. (2006). The History of Panama. Greenwood Publishing Group. s. 48. ISBN 978-0-313-33322-4. 
  4. ^ «Panama Police Say Ex-President Arias Again Heads Country». St. Petersburg Times. 25. november 1949. Besøkt 19. juli 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]