Liste over New Zealands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Statsministeren på New Zealand er regjeringssjef av New Zealand, og leder av New Zealands regjering, med makt og ansvar som er konvensjonsdefinert. Denne listen inkluderer personer som har holdt titlene som Colonial Secretary og Premier, den direkte forgjengeren til den moderne posisjonen som statsminister. Tittelen på posisjonen ble formelt endret til «Premier» i 1869, og deretter til «statsminister» i 1907 da New Zealand ble tildelt status som Dominion i Det britiske imperiet.

38 personer har så langt holdt posisjonen som statsminister, ikke medregnet Hugh Watt, som var i 1973 en kort stund konstituert statsminister. Henry Sewell regnes som New Zealands første statsminister. Ni Statsministre har hatt posisjonen mer enn en regjeringsperiode. Den lengste periode i embetet var som Richard Seddon, som holdt posisjonen i 13 år, mellom 1893 og 1906. Den nåværende statsministeren er John Key, som tiltrådte 19. november 2008.

Liste[rediger | rediger kilde]

Farvenøkkel
(for politiske partier)

██ Partiløs

██ Liberal

██ Reform

██ United

██ Labour

██ National

Nummer Portrett Navn Parti Regjering Tiltrådte Fratrådte Valgt
(Parlamentet)
1 Henry Sewell.jpg Henry Sewell Partiløs 7. mai 1856 20. mai 1856 1855 (2.)
2 Retouched portrait of Sir William Fox.jpg William Fox
(1. periode)
Partiløs 20. mai 1856 2. juni 1856 — (2.)
3 Edward William Stafford.jpg Edward Stafford
(1. periode)
Partiløs 2. juni 1856 12. juli 1861 — (2.)
(2) Retouched portrait of Sir William Fox.jpg William Fox
(2. periode)
Partiløs 12. juli 1861 6. august 1862 1860-61 (3.)
4 Alfred Domett.jpg Alfred Domett Partiløs 6. august 1862 30. oktober 1863 — (3.)
5 Frederick Whitaker.jpg Frederick Whitaker
(1. periode)
Partiløs 30. oktober 1863 24. november 1864 — (3.)
6 Frederick Weld.jpg Frederick Weld Partiløs 24. november 1864 16. oktober 1865 — (3.)
(3) Edward William Stafford.jpg Edward Stafford
(2. periode)
Partiløs 16. oktober 1865 28. juni 1869 — (3.)
1866 (4.)
(2) Retouched portrait of Sir William Fox.jpg William Fox
(3. periode)
Partiløs 28. juni 1869 10. september 1872 — (4.)
1871 (5.)
(3) Edward William Stafford.jpg Edward Stafford
(3. periode)
Partiløs 10. september 1872 11. oktober 1872 — (5.)
7 George Marsden Waterhouse.jpg George Waterhouse Partiløs 11. oktober 1872 3. mars 1873 — (5.)
(2) Retouched portrait of Sir William Fox.jpg William Fox
(4. periode)
Partiløs 3. mars 1873 8. april 1873 — (5.)
8 Julius Vogel, ca 1870s.jpg Julius Vogel
(1. periode)
Partiløs 8. april 1873 6. juli 1875 — (5.)
9 Daniel Pollen, ca 1873.jpg Daniel Pollen Partiløs 6. juli 1875 15. februar 1876 — (5.)
(8) Julius Vogel, ca 1870s.jpg Julius Vogel
(2. periode)
Partiløs 15. februar 1876 1. september 1876 1875-6 (6.)
10 Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson
(1. periode)
Partiløs 1. september 1876 13. oktober 1877 — (6.)
11 GeorgeEdwardGrey02.jpg George Grey Partiløs 13. oktober 1877 8. oktober 1879 — (6.)
12 John Hall.jpg John Hall Partiløs 8. oktober 1879 21. april 1882 1879 (7.)
1881 (8.)
(5) Frederick Whitaker.jpg Frederick Whitaker
(2. periode)
Partiløs 21. april 1882 25. september 1883 — (8.)
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson
(2. periode)
Partiløs 25. september 1883 16. august 1884 — (8.)
13 Robert Stout, 1885.jpg Robert Stout
(1. periode)
Partiløs 16. august 1884 28. august 1884 — (8.)
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson
(3. periode)
Partiløs 28. august 1884 3. september 1884 — (8.)
(13) Robert Stout, 1885.jpg Robert Stout
(2. periode)
Partiløs 3. september 1884 8. oktober 1887 1884 (9.)
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson
(4. periode)
Partiløs 8. oktober 1887 24. januar 1891 1887 (10.)
14 John Ballance.jpg John Ballance Liberal 1. Liberale 24. januar 1891 27. april 1893 1890 (11.)
15 RichardSeddon1905.jpg Richard Seddon Liberal 27. april 1893 10. juni 1906 — (11.)
1893 (12.)
1896 (13.)
1899 (14.)
1902 (15.)
1905 (16.)
16 William Hall-Jones.jpg William Hall-Jones Liberal 10. juni 1906 6. august 1906 — (16.)
17 Joseph Ward.jpg Joseph Ward
(1. periode)
Liberal 6. august 1906 28. mars 1912 — (16.)
1908 (17.)
18 Thomas Mackenzie.jpg Thomas Mackenzie Liberal 28. mars 1912 10. juli 1912 — (17.)
19 William Ferguson Massey 1919.jpg William Massey Reform Reform 10. juli 1912 10. mai 1925 1911 (18.)
1914 (19.)
1919 (20.)
1922 (21.)
20 Sir Francis Henry Dillon Bell, ca 1924.jpg Francis Bell Reform 10. mai 1925 30. mai 1925 — (21.)
21 Joseph Gordon Coates.jpg Gordon Coates Reform 30. mai 1925 10. desember 1928 — (21.)
1925 (22.)
(17) Joseph Ward.jpg Joseph Ward
(2. periode)
United United 10. desember 1928 28. mai 1930 1928 (23.)
22 George William Forbes.jpg George Forbes United 28. mai 1930 6. desember 1935 — (23.)
Liberal-Reform 1931 (24.)
23 Michael Joseph Savage Portrait.jpg Michael Joseph Savage Labour 1. Labour 6. desember 1935 27. mars 1940 1935 (25.)
1938 (26.)
24 Peter Fraser.jpg Peter Fraser Labour 27. mars 1940 13. desember 1949 — (26.)
1943 (27.)
1946 (28.)
25 Sidney George Holland (1953).jpg Sidney Holland National 1. National 13. desember 1949 20. september 1957 1949 (29.)
1951 (30.)
1954 (31.)
26 Keith Holyoake (1960).jpg Keith Holyoake
(1. periode)
National 20. september 1957 12. desember 1957 — (31.)
27 Walter Nash (ca 1940s).jpg Walter Nash Labour 2. Labour 12. desember 1957 12. desember 1960 1957 (32.)
(26) Keith Holyoake (1960).jpg Keith Holyoake
(2. periode)
National 2. National 12. desember 1960 7. februar 1972 1960 (33.)
1963 (34.)
1966 (35.)
1969 (36.)
28 Jack Marshall Bundesarchiv B 145 Bild-F011973-0020 cropped.jpg Jack Marshall National 7. februar 1972 8. desember 1972 — (36.)
29 Norman Kirk Levin 1972 cropped.jpg Norman Kirk Labour 3. Labour 8. desember 1972 31. august 1974 (døde) 1972 (37.)
Hugh Watt.jpg Hugh Watt
(fungerende)
Labour 31. august 1974 6. september 1974 — (37.)
30 Bill Rowling, 1962.jpg Bill Rowling Labour 6. september 1974 12. desember 1975 — (37.)
31 Muldoon 26 June 1969.jpg Robert Muldoon National 3. National 12. desember 1975 26. juli 1984 1975 (38.)
1978 (39.)
1981 (40.)
32 Coat of arms of New Zealand.svg David Lange Labour 4. Labour 26. juli 1984 8. august 1989 1984 (41.)
1987 (42.)
33 SirGeoffreyPalmer.jpg Geoffrey Palmer Labour 8. august 1989 4. september 1990 — (42.)
34 Mike Moore.jpg Mike Moore Labour 4. september 1990 2. november 1990 — (42.)
35 Jim Bolger at press conference cropped.jpg Jim Bolger National 4. National 2. november 1990 8. desember 1997 1990 (43.)
1993 (44.)
1996 (45.)
36 Clinton Shipley walk.jpg Jenny Shipley National 8. desember 1997 5. desember 1999 — (45.)
37 Helen Clark 2.jpg Helen Clark Labour Labour-ledet 5. desember 1999 19. november 2008 1999 (46.)
2002 (47.)
2005 (48.)
38 John Key headshot.jpg John Key National National-ledet 19. november 2008 sittende 2008 (49.)