Liste over Hviterusslands statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Hviterusslands statsoverhoder:

Den hviterussiske folkerepublikk 1918 – 1920[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Formennene for Rada
Janka Sierada.jpg Ivan Sierada
(1879-1943)
1918 BSG
Jazep Liosik.png Jazep Ljosіk
(1883-1940)
1918 – 1919 BSG

BSDP
Krechevsky.jpg Pjotr Kratsiewskі
(1879-1928)
1919 – 1920 BPS-F

Den hviterussiske folkerepublikks eksilregjering 1920 –[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Formennene for Rada
Krechevsky.jpg Pjotr Kratsiewskі
(1879-1928)
1920 – 1928 † BPS-F
Zacharka.jpg Vasil Zakharka
(1877-1943)
1928 – 1943 † BPS-F
No image.png Mіkola Abramtsjyk
(1903-1970)
1943 – 1947 Fungerende formann
1947 – 1970
No image.png Vіntsent Zjuk-Hrysjkjevіtsj
(1903-1989)
1970 – 1982
No image.png Jazep Sazjytsj
(1917-2007)
1982 – 1997
Voa russiantv ivonka survilla 150.jpg Іvonka Survіla
(1936-)
1997 –

Belaruskaja tsentralnaja rada (i opposisjon til Den hviterussiske folkerepublikks Rada) 1943 – 1945 / 1948 – 1995[rediger | rediger kilde]

Navn
(født-død)
Embetstid
Formennene for Belaruskaja tsentralnaja rada
Radaslaw Astrowskі
(1887-1976)
1943 – 1945
1948 – 1976 †
Nіkandar Mjadziejka
(1914-1987)
1977 – 1987 †
Mіkhas Zuj
(1909-1995)
1988 – 1995 †
Vіtal Tsjarpіtskі
(1923-2017)
1995

Den sosialistiske sovjetrepublikk Hviterussland 1919[rediger | rediger kilde]

      KP(b)B

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Formann for Den midlertidige sovjetiske arbeider- og bonderegjering
Цішка Гартны.jpg Zmіtsier Zjylunovіtsj
(1887-1937)
1919 KP(b)B
Sentraleksekutivkomitéens formann
Myasnikov.jpg Aljaksandr Mjasnіkow
(1886-1925)
1919 KP(b)B

Den litauiske-hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk 1919[rediger | rediger kilde]

      KP(b)LB

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Sentraleksekutivkomitéens formann
Kazimierz Cichowski 2.jpg Kazimir Tsikhovskij
(1887-1937)
1919 KP(b)LB

Den sosialistiske sovjetrepublikk Hviterussland 1920 – 1922 / Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk 1922 – 1991 / Republikken Hviterussland 1991 –[rediger | rediger kilde]

      KP(b)B / KPB       Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Formann for Den militære revolusjonskomitéen
Aliaksandr Čarviakoŭ.jpg Aljaksandr Tsjarvjakow
(1892-1937)
1920 KP(b)B
Sentraleksekutivkomitéens formenn
Aliaksandr Čarviakoŭ.jpg Aljaksandr Tsjarvjakow
(1892-1937)
1920 – 1937 † KP(b)B
No image.png Mіkhaіl Stakun
(1893-1943)
1937 KP(b)B
Natalevich NYa.jpg Nіtsjypar Nataljevіtsj
(1900-1964)
1937 – 1938 KP(b)B Fungerende formann
Formennene for Det øverste sovjets presidium
Natalevich NYa.jpg Nіtsjypar Nataljevіtsj
(1900-1964)
1938 – 1948 KP(b)B
No image.png Vasil Kazlow
(1903-1967)
1948 – 1967 † KP(b)B
i 1952 omdøpt til
KPB
No image.png Fjodar Surhanaw
(1911-1976)
1967 – 1968 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Valjantsіna Klatsjkova
(1924-)
1967 – 1968 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Siarhjej Prytytskі
(1913-1971)
1968 – 1971 † KPB
No image.png Fjodar Surhanaw
(1911-1976)
1971 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Valjantsіna Klatsjkova
(1924-)
1971 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Ivan Klimaw
(1903-1991)
1971 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Fjodar Surhanaw
(1911-1976)
1971 – 1976 † KPB
No image.png Uladzіmіr Labanok
(1907-1984)
1976 – 1977 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Zіnaіda Bytsjkowskaja
(1941-)
1976 – 1977 KPB Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Іvan Paljakow
(1914-2004)
1977 – 1985 KPB
No image.png Hjeorhіj Tarazievіtsj
(1937-2003)
1985 – 1989 KPB
No image.png Mіkalaj Dziemjantsiej
(1930-)
1989 – 1990 KPB
Formenn for Det øverste sovjet
No image.png Mіkalaj Dziemjantsiej
(1930-)
1990 – 1991 KPB
Stanislaw Szuszkiewicz 1.JPG Stanіslaw Sjusjkjevіtsj
(1934-)
1991 Uavhengig Fungerende formann
(Første viseformann)
1991 – 1994
No image.png Vjatsjaslaw Kuznjatsow
(1947-)
1994 Uavhengig Fungerende formann
(Første viseformann)
No image.png Mjetsjyslaw Hryb
(1938-)
1994 Uavhengig
President
А.Р.Лукашэнка (выразка).jpg Aljaksandr Lukasjenka
(1954-)
20. juli 1994 – Uavhengig

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Belarus». World Statesmen.org. Besøkt 22. mars 2018.