Liste over Fijis statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Fijis statsoverhoder omfatter monarken av Fiji i det kortvarige Kongegdømmet Fiji fra 1871 til 1874, monark og generalguvernør i perioden 1970–1987 da Fiji var en del av Det britiske samvelde, og landets presidenter etter at landet fikk sin selvstendighet i 1987.[1] For perioden 1874–1970 da landet var britisk koloni henvises til Liste over britiske monarker.

Liste over Fijis statsoverhoder
Typestatsoverhode
VirkeområdeFiji
Første
embedsholder
Seru Epenisa Cakobau (kongedømmet Fiji)
Sitiveni Rabuka (Fijis president)
Flagg


Monark i Kongedømmet Fiji (1871–1874)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Seru Epenisa Cakobau
(1815–1883)
5. juni 1871 10. oktober 1874 Kongedømmet Fiji mistet sin selvstendighet i 1874 og ble britisk koloni

Britisk koloni (1874–1970)[rediger | rediger kilde]

Monarker av Fiji (1970–1987)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Elizabeth II av Fiji
(1926–2022)
10. oktober 1970 6. oktober 1987

Generalguvernører av Fiji (1970–1987)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Sir Robert Sidney Foster
(1913–2005)
10. oktober 1970 13. januar 1973
2 Ratu Sir George Cakobau
(1912–1989)
13. januar 1973 12. februar 1983
3 Ratu Sir Penaia Ganilau
(1918–1993)
12. februar 1983 6. oktober 1987 Fiji erklærte seg som republikk i 1987

Presidenter i republikken Fiji (1987– )[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Sitiveni Rabuka
(1948–)
7. oktober 1987 5. desember 1987 Leder for det midlertidige militærstyret
2 Ratu Sir Penaia Ganilau
(1918–1993)
5. desember 1987 15. desember 1993 Uavhengig
3 Ratu Sir Kamisese Mara
(1920–2004)
16. desember 1993 29. mai 2000 Uavhengig, fungerende president til 18. januar 1994
4 Frank Bainimarama
(1954–)
29. mai 2000 13. juli 2000 Leder for det midlertidige militærstyret
5 Ratu Josefa Iloilo
(1920–2011)
13. juli 2000 5. desember 2006 Uavhengig
6 Frank Bainimarama
(1954–)
5. desember 2006 4. januar 2007 Leder for det midlertidige militærstyret
7 Ratu Josefa Iloilo
(1920–2011)
4. januar 2007 30. juli 2009 Uavhengig
8 Ratu Epeli Nailatikau
(1941–)
30. juli 2009 12. november 2015 Uavhengig, fungerende president til 5. november 2009
9 Jioji Konrote
(1947–)
12. november 2015 12. november 2021 FijiFirst
10 Ratu Wiliame Katonivere
(1964–)
12. november 2021 sittende FijiFirst

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fiji». WorldStatesmen.org. Besøkt 27. september 2022.