Liste over Burkina Fasos statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statsminister i Burkina Faso
Statsminister i Burkina Faso
Christophe Joseph Marie Dabiré
Typeregjeringssjef
Sittende
Christophe Joseph Marie Dabiré

siden 24. januar 2019
VirkeområdeBurkina Faso
Etablert13. februar 1971
Første
embedsholder
Gérard Kango Ouédraogo

Liste over Burkina Fasos statsministre omfatter statsministre i Republikken Øvre Volta fra 11. september 1958 da landet formelt fikk sin uavhengighet fra Frankrike, til 4. august 1984, og i Burkina Faso etter statskuppet og navneskiftet 4. august 1984 fram til i dag.[1][2]

Statsministre i Republikken Øvre Volta (1971-1984)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Nawalagmba Maurice Yaméogo
(1921–1993)
Maurice Yaméogo, 1960.jpg 11. desember 1958 11. desember 1959 UDV–RDA
Embedet ubesatt fra 11. desember 1959 til 13. februar 1971
2 Gérard Kango Ouédraogo
(1925–2014)
No image.png 13. februar 1971 8. februar 1974 UDV–RDA
3 Sangoulé Lamizana
(1916–2005)
No image.png 8. februar 1974 7. juli 1978 Uavhengig
4 Joseph Conombo
(1917–2008)
No image.png 7. juli 1978 25. november 1980 UDV–RDA Avsatt under militærkupp ledet av oberst Saye Zerbo i 1980.
5 Saye Zerbo
(1932–2013)
No image.png 25. november 1980 7. november 1982 Militær
Embedet ubesatt fra 7. november 1982 til 10. januar 1983
6 Thomas Sankara
(1949–1987)
Thomas-sankara-dessin.jpg 10. januar 1983 17. mai 1983 Militær Avsatt og arrestert under et kupp.
Embedet ubesatt fra 17. mai 1983 til 4. august 1984

Statsministre i Burkina Faso (1984–)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
Embedet ubesatt fra 4. august 1984 til 16. juni 1992
7 Youssouf Ouédraogo
(1952–2017)
Youssouf Ouédraogo (cropped).jpg 16. juni 1992 22. mars 1994 ODP–MT
8 Roch Marc Christian Kaboré
(1957–)
Roch Marc Christian Kaboré.jpg 22. mars 1994 6. februar 1996 ODP–MT
9 Kadré Désiré Ouedraogo
(1900–1900)
Kadré Désiré Ouédraogo 2015-03-10.jpg 6. februar 1996 7. november 2000 CDP
10 Paramanga Ernest Yonli
(1956–)
Paramanga Ernest Yonli 2006-05-12.jpg 7. november 2000 11. juni 2007 CDP
11 Tertius Zongo
(1957–)
TertiusZongo.jpg 11. juni 2007 18. april 2011 CDP
12 Luc-Adolphe Tiao
(1954–)
No image.png 18. april 2011 30. oktober 2014 CDP Avsatt av president Blaise Compaoré som selv ble styrtet i et militærkupp dagen etter.
Embedet ubesatt fra 30. oktober 2014 til 19. november 2014
13 Yacouba Isaac Zida
(1965–)
No image.png 19. november 2014 17. september 2015 Militær Avsatt under nytt statskupp.
Embedet ubesatt fra 17. september 2015 til 23. september 2015
(13) Yacouba Isaac Zida
(1965–)
No image.png 23. september 2015 29. desember 2015 Militær Gjeninnsatt
Embedet ubesatt fra 29. desember 2015 til 6. januar 2016
14 Paul Kaba Thieba
(1960–)
Paul Kaba Thieba (cropped).jpg 6. januar 2016 19. januar 2019 Uavhengig
Embedet ubesatt fra 19. januar 2019 til 24. januar 2019
15 Christophe Joseph Marie Dabiré
(1948–)
Christophe Joseph Marie Dabiré 2019-02-11.jpg 24. januar 2019 sittende Uavhengig

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Burkina Faso». WorldStatesmen.org. Besøkt 6. februar 2021. 
  2. ^ «Burkina Faso». Rulers.org. Besøkt 6. februar 2021.