Liste over Albanias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Albanias statsministre siden Albanias uavhengighetserklæring i 1912.

Statsministre i Albania[rediger | rediger kilde]

Albanias provisoriske regjering (1912–1914)[rediger | rediger kilde]

# Navn Levetid Tiltrådte Fratrådte Partitilhørighet
Statsministre
1 Ismail Qemali 1844–1919 29. november 1912 22. januar 1914 Partiløs
2 Fejzi Alizoti 1876–1914 22. januar 1914 7. mars 1914 Partiløs

Fyrstedømmet Albania (1914–1925)[rediger | rediger kilde]

Statsministre
3 Turhan Përmeti 1846–1927 7. mars 1914 3. september 1914 Partiløs
4 Essad Pasha Toptani 1863–1920 5. oktober 1914 24. februar 1916 Partiløs
Ingen statsminister mellom 1916 og 1918.
(3) Turhan Përmeti 1846–1927 25. desember 1918 29. januar 1920 Partiløs
5 Sulejman Delvina 1884–1932 30. januar 1920 14. november 1920 Partiløs
6 Iliaz Vrioni 1882–1932 19. november 1920 16. oktober 1921 Partiløs
7 Pandeli Evangjeli 1859–1939 16. oktober 1921 6. desember 1921 Partiløs
Qazim Koculi
(fungerende)
1887–1943 6. desember 1921 7. desember 1921 Partiløs
8 Hasan Prishtina 1873–1933 7. desember 1921 12. desember 1921 Partiløs
Idhomene Kosturi
(fungerende)
1873–1943 12. desember 1921 24. desember 1921 Partiløs
9 Xhafer bej Ypi 1880–1940 24. desember 1921 26. desember 1922 Det albanske folkeparti
10 Ahmet Zogu 1895–1961 26. desember 1922 25. februar 1924 Det konservative parti
11 Shefqet Vërlaci 1877–1946 30. mars 1924 27. mai 1924 Det progressive parti
(6) Iliaz Vrioni 1882–1932 27. mai 1924 10. juni 1924 Partiløs
12 Fan Noli 1882–1965 16. juni 1924 23. desember 1924 Det liberale parti
(6) Iliaz Vrioni 1882–1932 24. desember 1924 5. januar 1925 Partiløs
(10) Ahmet Zogu 1895–1961 6. januar 1925 31. januar 1925 Det konservative parti

Republikken Albania (1925–1928)[rediger | rediger kilde]

Statsminister
(10) Ahmet Zogu 1895–1961 31. januar 1925 1. september 1928 Det konservative parti

Kongeriket Albania (1928–1939)[rediger | rediger kilde]

Statsministre
13 Kostaq Kota 1889–1949 5. september 1928 5. mars 1930 Partiløs
(7) Pandeli Evangjeli 1859–1939 6. mars 1930 16. oktober 1935 Partiløs
14 Mehdi Frashëri 1872–1963 22. oktober 1935 9. november 1936 Partiløs
(13) Kostaq Kota 1889–1949 9. november 1936 8. april 1939 Partiløs

Italiensk okkupasjon (1939–1943)[rediger | rediger kilde]

Statsministre
(11) Shefqet Vërlaci 1877–1946 12. april 1939 4. desember 1941 Det albanske fascistiske parti
15 Mustafa Merlika-Kruja 1887–1958 4. desember 1941 19. januar 1943 Det albanske fascistiske parti
16 Eqrem Libohova 1882–1948 19. januar 1943 13. februar 1943 Det albanske fascistiske parti
17 Maliq Bushati 1880–1946 13. februar 1943 12. mai 1943 Det albanske fascistiske parti
(16) Eqrem Libohova 1882–1948 12. mai 1943 9. september 1943 Det albanske fascistiske parti

Tysk okkupasjon (1943–1944)[rediger | rediger kilde]

Statsministre
(14) Mehdi Frashëri 1872–1963 24. oktober 1943 3. november 1943 Nasjonal front
18 Rexhep Mitrovica 1888–1967 4. november 1943 18. juli 1944 Nasjonal front
19 Fiqri Dine ?–1960 18. juli 1944 29. august 1944 Nasjonal front
20 Ibrahim Biçakçiu 1905–1972 29. august 1944 28. november 1944 Nasjonal front

Folkerepublikken Albania (1944–1991)[rediger | rediger kilde]

Formenn i ministerrådet
21 Enver Hoxha 1908–1985 22. oktober 1944 19. juli 1954 Arbeidets parti
22 Mehmet Shehu 1913–1981 20. juli 1954 17. desember 1981 Arbeidets parti
23 Adil Çarçani 1922–1997 18. desember 1981 22. februar 1991 Arbeidets parti

Republikken Albania (1991–)[rediger | rediger kilde]

Statsministre
24 Fatos Nano 1952– 22. februar 1991 5. juni 1991 Arbeidets parti
25 Ylli Bufi 1948– 5. juni 1991 10. desember 1991 Albanias sosialistiske parti
26 Vilson Ahmeti 1951– 10. desember 1991 13. april 1992 Partiløs
27 Aleksandër Meksi 1939– 13. april 1992 11. mars 1997 Albanias demokratiske parti
28 Bashkim Fino 1962– 11. mars 1997 24. juli 1997 Albanias sosialistiske parti
(24) Fatos Nano 1952– 24. juli 1997 2. oktober 1998 Albanias sosialistiske parti
29 Pandeli Majko 1967– 2. oktober 1998 29. oktober 1999 Albanias sosialistiske parti
30 Ilir Meta 1969– 29. oktober 1999 22. februar 2002 Albanias sosialistiske parti
(29) Pandeli Majko 1967– 22. februar 2002 31. juli 2002 Albanias sosialistiske parti
(24) Fatos Nano 1952– 31. juli 2002 11. september 2005 Albanias sosialistiske parti
31 Sali Berisha 1944– 11. september 2005 15. september 2013 Albanias demokratiske parti
32 Edi Rama 1964– 15. september 2013 Sittende Albanias sosialistiske parti

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]