Lionel Tate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lionel Tate
Født30. jan. 1987Rediger på Wikidata (37 år)
Broward County
NasjonalitetUSA

Lionel Tate (født 30. januar 1987) er den yngste amerikaner noensinne som er blitt dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

I 2001, da Tate var 14 år, ble han dømt for overlagt drap på den seks år gamle Tiffany Eunick i Broward County i Florida. Tate hadde lekt med Eunick, som Tates mor, Kathleen Grossett-Tate, satt barnevakt for. Mens barna lekte i et annet rom, ba Tates mor dem om å være stille. Tate skal, 45 minutter, senere ha fortalt moren at Eunick ikke pustet mer. Tate sa at de hadde drevet med lekebryting og at han hadde slengt barnets hode inn i en reol. Tate ble dømt for å ha drept Eunick fordi skadene på kroppen hennes var så store at det ville vært umulig at disse ble påført under vanlig lekeslåssing mellom to barn.

Eunick sine skader inkluderte et blant annet et kraniebrudd, brukket ribbein og en hjerneskade. Disse skadene ble beskrevet som ikke ulik de hun ville ha fått ved å falle fra en tre-etasjers bygning. I straffeutmålingen der Tate fikk livsvarig fengsel, uttalte dommeren at de handlinger begått av Lionel Tate var ikke de lekende handlinger til et barn, de var handlinger som var kalde, ufølsomme og ubeskrivelig grusomme.

Dommen på livsvarig fengsel var kontroversiell fordi Tate bare var 12 år gammel på tidspunktet for dødsfallet, og hans offer var bare seks år gammel. Tate var den yngste personen i moderne amerikansk historie som har blitt dømt til livsvarig fengsel, bringe bred kritikk på behandling av unge lovbrytere i rettsvesenet i staten Florida. Tate fikke senere prøvetid og fikk i en periode sone hjemme hos sin mor. Men fordi han flere ganger brøt vilkårene for prøveløslatelsen, blant annet ved å besitte våpen og begå ran, ble Tate igjen fengslet.