Linqing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Del av Keiserkanalen som løper gjennom Linqing
«Lincing». Nieuhof: L'ambassade de la Compagnie Orientale des Provinces Unies vers l'Empereur de la Chine, 1665

Linqing (kinesisk: 临清市; pinyin: Línqīng Shì) er en by og et byfylke i den østkinesiske provinsen Shandong. Den har 720 000 innbyggere (2003) og fylket er på 950 km² og er understilt byprefekturet Liaocheng. Linqing ligger der elven Wei He og Keiserkanalen møtes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Linqing spiller en viktig rolle i Kinas historie. Her var for eksempel landets første teglsteinsfabrikk, og den leverte teglstein til Den forbudte by i Beijing. I 1813 ble det her at De åtte trigrammers opprør ble slått ned. Denne religiøs-sosiale opprørssekten hadde inntatt byen, og anså seg uovervinnelige på grunn av magiske egenskaper. Qing-styrkene fratok dem deres overbevisning om egen styrke ved å utvikle sine egne magiske mottiltak: De forurenset forsvarernes stillinger med å beskyte dem med hundemøkk og urin fra prostituerte.

Den gamle bymuren er i relativt god stand.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Den viktige jernbanelinjen Jingjiubanen har stoppested her på sin ferd fra Beijing vestbanestasjon til Kowloon i Hongkong. Denne linjen løper gjennom blant annet Hengshui, Heze, Shangqiu, Xinzhou, Jiujiang, Nanchang, Heyuan, Huizhou og Shenzhen.

Fra Linqing[rediger | rediger kilde]

Lingvisten, paleografen, indologen og historikeren Ji Xianlin (1911–2009) kom fra Linqing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]