Hopp til innhold

Linear energy transfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Linear Energy Transfer (LET)[rediger | rediger kilde]

Når en ioniserende partikkel treffer et stoff, vil den gradvis tape energi ved støtprosesser. Det innebærer at det dannes mange ioner/eksitasjoner langs partikkelens bane. Partikkelen vil til slutt miste all sin energi og stoppe helt opp. Ioniserende stråling med høy LET-verdi avsetter mye energi på et lite område. Det vil si at mange atomer i samme celle kan bli utsatt for ionisasjoner, som igjen kan føre til ødeleggelser i form av biologisk celleforandring, kreft.

Alfa-stråling har høy LET-verdi, det vil si at den gir fra seg mye energi per lengdeenhet. Energien blir avgitt i stoffet ved at den krasjer med atomene. Det er altså stor sannsynlighet for ionisasjoner. Alfa-partikkelen har liten rekkevidde og ionisasjonene vil dermed skje på et lite område. Dette gjør at alfa-strålingen er den farligste strålingen i biologisk vev. Ettersom den har så liten gjennomtrengelighet er alfa-strålingen ikke riktig så farlig før du får den helt inntil kroppen, eller puster den inn.

Gamma-stråling har større gjennomtrengelighet, men mindre LET-verdi enn alfa-stråling. Det vil si at den ikke gir fra seg så mye energi og har langt færre ionisasjoner på sin vei.

Både gamma- og røntgenstråling trenger lett gjennom et menneske. Det er bare stråling som trenger ut av kroppen som kan måles, det er derfor disse kan brukes i medisinsk diagnostikk. Gamma- kilder benyttes i nukleærmedisinske undersøkelser.