Hopp til innhold

Likevektskonstant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

For en generell kjemisk likevekt

kan likevektskonstanten K uttrykkes ved[1]

, der {A} er aktiviteten til kjemiske spesier A, B, etc. (aktivitet er en dimensjonsløs størrelse). Det er vanlig å ha aktiviteten til produktene i teller og aktiviteten til reaktantene i nevner.

For likevekter i gassfase er aktiviteten til en gasskomponent lik produktet av komponentens partialtrykk og fugasitetskoeffisienten for denne komponenten. I dette tilfellet er aktiviteten dimensjonsløs fordi fugasitet har benevningen for det inverse av trykket.

For likevekter i væskefase er aktiviteten lik produktet av konsentrasjonen og aktivitetskoeffisienten. Det er vanlig praksis å bestemme likevektskonstanter i et medium med stor ionisk styrke. I slike tilfeller er kvotienten for aktivitetskoeffisienter effektivt konstant og likevektskonstanten sies da å være en konsentrasjonskvotient.

Verdien av Kc vil imidlertid avhenge av den ioniske styrken. Alle likevektskonstanter er avhengige av temperatur og trykk (eller volum).

Kjennskap til likevektskonstanter er viktig for forståelsen av mange naturlige prosesser, slik som oksygentransport ved hjelp av hemoglobin i blodet og syre-base homeostase i kroppen.

Stabilitetskonstanter, dannelseskonstanter, bindingskonstanter, assosiasjonskonstanter og diassosiasjonskonstanter er alle typer av likevektskonstanter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ F.J,C. Rossotti and H. Rossotti, The Determination of Stability Constants, McGraw-Hill, 1961.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]