Li Zhisui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Zhisui
Født30. desember 1919[1]
Beijing
Død13. februar 1995[2] (75 år)
Chicago
Beskjeftigelse Skribent, lege, biograf
Nasjonalitet Kina

Dr. Li Zhisui (kinesisk: 李志绥, pinyin: Lǐ Zhìsuī, født 1919 i Beijing i Kina, død 13. februar 1995 i Carol Stream i Illinois i USA) var en av Mao Zedongs leger. Han hadde denne oppgaven i 22 år, og kom tett inn på Mao.

Han nedstammet fra en lang rekke kinesiske leger.[3] Etter at han utvandret til USA forfattet han en biografi om Mao med tittelen Formann Mao: livlegens beretning. Boka ble oversatt til norsk i 1995[4]

Få uker etter at han hadde fortalt i et fjernsynsprogram at han aktet å skrive enda en memoarbok, døde han av hjerteslag.

Etter at dr. Lis bok kom ut skrev to andre medlemmer av Mao Zedongs tidligere stab, begge bosatt, i Kina, en bok på kinesisk for å tilbakevise mange av de lite flatterende påstander om Maos liv som Li hadde kommet med. De to var en av Maos personlige sekretærer og hans sykepleier Wu Xujun, som hadde arbeidet for dr. Li.

Dr. Li var også interessert i psykiatri. I oktober 1986 skrev han forordet til den første kinesiske lærebok i psykofarmakologi, Psykofarmakologisk behandling av psykiatriske forstyrrelser ( red.: Dr. Neng Cai (Tsai)(蔡能), Hong-zhang Shi (史鸿璋), o.a., Shanghai Scientific Technology Publisher, mai 1987).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]