Hopp til innhold

Li’l Abner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Li'l Abner er en amerikansk humoristisk tegneserie skapt av Al Capp. Serien gikk som både dagsstripe og søndagsside i avisene under 43 år, fra 13. august 1934 til 13. november 1977. Under sin glansperiode, på 1940- og 50-tallet, ble den angivelig publisert i over 900 aviser verden over. Serien var en såkalt "forsettelsesserie," med fortellinger som ofte varte over flere uker, med én stripe som nytt innslag hver dag i avisene.

Seriens handling utspiller seg i den fiktive amerikanske landsbyen "Dogpatch," og parodierte Hillbilly-fenomenet. Li'l Abner Yokum er seriens hovedfigur; andre figurer er hans foreldre Papa og Pansy Yokum, og kjæresten Daisy Mae. Serien er best husket for sine stadige innslag av satire. Den i dag trolig mest berømte fortellingen som forekom i serien omhandlet "the 'Shmoos'." 'Shmoos' besto av en gruppe mytiske små skapninger, som var søte og elskverdige og som kunne anskaffe mennesker alle materielle behov, f.eks. mat av alle slag, huden deres var egnet til husbygging, og man kunne ri på dem som transportmiddel. Kapitalistiske industrimenn reagerte ettersom dyrene ruinerte forretningene deres, og det ble til slutt iverksatt aksjon mot å utrydde 'Shmoos.' Den første og mest berømte Shmoo-fortellingen utspilte seg høsten 1948. De opptrådte også i serien ved noen senere anledninger.

Li'l Abner i Norge[rediger | rediger kilde]

Li'l Abner var aldri særlig velkjent i Norge, kanskje på grunn av at seriens miljøer er utpreget amerikanske. Et lite utvalg striper ble inkludert i boken Verdens Beste Tegneserier Del 1 (SEMIC, 1994). Serien ble imidlertid artikkelstoff i Aftenposten i oktober 1977, i forbindelse med dens nedleggelse.[1] Serien slo bedre an i Sverige, hvor den gikk under navnet "Knallhatten" i avisen Expressen i årene 1946-77.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 20. oktober 1977, s. 59. Hentet 8. oktober 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]