Levekår i utviklingsland (forskningsprogram)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

LEVE – Levekår i utviklingsland – helse, miljø og fattigdom er et tverrfakultært forskningsområde ved Universitetet i Oslo. LEVE eies av Det medisinske-, juridiske og samfunnsvitenskapelige fakultet samt forskningssenteret Senter for utvikling og miljø (SUM).

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

LEVEs oppgave er å initiere, legge til rette for og koordinere ny, tverrfaglig forskning mellom eierinstitusjonene. Det er også mulig å samarbeide med andre forskere, forskergrupper og institusjoner utenfor Universitetet i Oslo. Forskningsområdet er sammensatt, men kan oppsummeres som følger:

Endrede fattigdoms- og sykdomsmønstre i utviklingsland knyttet til:

  • miljøendringer
  • endrede bosettingsmønstre (migrasjon og urbanisering)
  • økonomiske fluktasjoner (lokalt og globalt)
  • manglende eller utilstrekkelige helsetjenester
  • endringer i global arkitektur og policy

Menneskerettigheter

En menneskerettighetsbasert tilnærming står sentralt i LEVE. Rettigheter omhandler muligheter for og tilgang til en adekvat levestandard som sikrer helse og velvære; matvaresikkerhet, husvære og adekvat helsetilbud samt politiske og sivile rettigheter som knytter seg til godt styresett og rettssikkerhet. Ikke minst er utfordringen i denne sammenheng å identifisere hvem som har ansvaret for å sikre slike grunnleggende rettigheter.

LEVEs aktiviteter organiseres i forskergrupper og forskningsprosjekter. I tillegg arrangerer LEVE seminarer og samarbeider med andre forskningsmiljøer og ideelle organisasjoner om seminarvirksomhet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Oslo opprettet i 2009 sju "tverrfakultære forskningsområder" som alle forsker inne definerte temaer eller områder. Målsettingen er at forskningssamarbeid på tvers, høy faglig kvalitet og aktivitet skal bidra med nye perspektiver til den globale kunnskapsutviklingen. Alle fakultetene, museene og de to institusjonelle sentrene ved Universitetet i Oslo er involvert i minst ett av områdene.

"LEVE – Levekår i utviklingsland: helse, miljø og fattigdom" er en av disse sju forskningssatsingene.

Funksjonstiden for forskningsområdene var i utgangspunktet satt til to år (2009–2011). Deretter var det planlagt en evaluering før en mulig forlengelse i tre år. Evalueringen er utsatt til våren 2012 og forskningsområdenes arbeid skal også fortsette ut 2012, før en eventuell forlengelse av aktiviteten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

LEVE – Levekår i utviklingsland sine hjemmesider
Alle tverrfakultære forskningsområder ved Universitetet i Oslo