Lettpansret kjøretøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et lettpansret kjøretøy[1] (engelsk infantry mobility vehicle (IMV)) er et lett pansret personellkjøretøy laget for patrulje- og oppklaringstjeneste. Rent konkret vil dette si en lettpansret bil og uttrykket pansret feltvogn er også mye brukt. IMV-navnet har kommet mer i bruk de senere årene for å differensiere lette firehjulstrekk pansret personellkjøretøy fra de tradisjonelle 8-hjuls kjøretøyene som er mer pansret og vesentlig tyngre.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Lettpansrete kjøretøy ble utviklet som en respons på moderne krigføring for å gi soldatene bedre beskyttelse mot ild fra håndvåpen, mindre eksplosiver og veibomber / landminer. Begrepet dekker også minebeskyttede kjøretøyer, som er i samme gruppe, men med ekstra god beskyttelse mot veibomber etc. utviklet og utvalgt gjennom det amerikanske MRAP-programmet.

Den oppgraderte M1114 Humvee-veltvognen kan også sees på i dette lyset: Humvee hadde tidligere ingen pansring, gjennom å gi den dette kunne den tjenestegjøre i IMV-rollen. Joint Light Tactical Vehicle-programmet (JLTV) fulgte opp dette hvor målet var å erstatte deler av dagens HMMWVer[2] med en familie mer kapable kjøretøyer mer bedre pansring og større nyttelast. En av årsakene er at selv om HMMWV ikke er beregnet på å pansres og brukes til oppklaring så har den i praksis vært brukt slik, og JLTV ble utviklet fra bunnen av (i perioden 2005-2015) til å være i en slik rolle.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Begrepet dekker en rekke forskjellige kjøretøy utviklet av flere forskjellige nasjoner:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forsvaret.no Arkivert 16. januar 2019 hos Wayback Machine. - IVECO LMV - "Type: Lett pansret kjøretøy"
  2. ^ JLTV HMMWV replacement details and specifications

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]