Lemierres syndrom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lemierre syndrom er et tilfelle av en alvorlig blodforgifting, oftest grunnet bakterien Fusobacterium nechroforum, men også av andre bakterier innen Fusobacterie-slekten. Dette er en dødelig bakterie som gir livstruende tilfeller, og det er oftest friske og unge voksne mennesker som blir rammet.

Lemierre syndrom utvikles oftest etter en halsbetennelse forårsaket av bakterier i Streptokokk-familien, som har skapt et krater fylt med puss og bakterier på mandlene. I disse gropene lever anarobe bakterier som ikke trenger oksygen, og gir derfor fusobacterium necrophorum fritt spillerom til å blomstre. Via dette sprer bakterien seg videre i kroppen og herjer som den selv vil. Det blokkerer ofte grener av lungearterien i å bringe blod fra hjertet og til lungene. Dette fører til kortpustethet, brystsmerter og alvorlig lungebetennelse. Dette er en meget sjelden sykdom med bare omtrent 170 tilfeller i de siste 100 årene.

Symptomer varierer per person, men vanligvis starter det med at halsen er sår, høy feber og at kroppen blir svak. Andre symptomer i kan være rask overfladisk pust som kalles tachypnea. Dette er ikke identisk med hyperventilering, hvor puster er dyp og rask.

Disse symptomene er etterfulgt av apati, høy feber, hovne tonsiller (mandler) og en øm og vond hals, hovne lymfeknuter og uttørkelse. Ofte er det magesmerter, kvalme og oppkast i denne fasen, og huden kan bli blek og annerledes. Disse symptomene oppstår vanligvis flere dager til 2 uker etter de første symptomene. Formen kan variere veldig i denne fasen.

Symptomer på lungene kan være pustebesvær, brystsmerter, hoste og vondt å puste. Sjeldent kan det oppstå blod under hoste. Smertefulle ledd eller betente ledd foreligger når leddene er involvert.

Septisk sjokk (nedsatt blodgjennomstrømning og oksygen levering) kan koble seg med unormalt lavt blodtrykk, redusert produksjon av urin i forbindelse med dehydrering og overfladisk og rask pust. Man er gjerne også ømfintlig mot lys, og hodepine og lysskyhet forekommer ofte i tilfeller der det er hjernehinnebetennelse.

Forstørret lever og milt er ikke uvanlig, men er ikke alltid forbundet med lever- eller splenic abscesser.

Andre symptomer:muskelsmerter, gulsott, trismus som er en manglende evne til å åpne munnen og sirklelyder kan noen ganger høres over lungene.