Leirvika-skipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leirvika-skipet er et skipsfunn i Leirvika, Kristiansand i 1992. Minst to fartøyer ble oppdaget etter en ulovlig mudring av NCR Maritime Group på deres industriområde, Randesund. En privatperson som observerte vrakrestene etter disse var knust med grabb og lagt opp på land som del av fyllmasser, varslet myndighetene som hentet inn Norsk Sjøfartsmuseum.

Vrakdelene fra et middelalderfartøy som har blitt datert til perioden 1455-1620 ved C14-datering, ble tatt opp av fyllingen i Leirvika under meget vanskelige omstendigheter ettersom vrakrestene var knust og blandet med store mengder leire. Flere spanter ble berget fra fyllingen, som viser at det opprinnelige fartøyet har vært flatbunnet med kravell-konstruksjon i bunnen og med klinkbygde sider. Bevarte spant har lengder på opptil 2,5 m og er av store dimensjoner, midtskipet hadde en vinkling på ca. 45 grader fra bunnen oppover siden til relingen. Et meget interessant funn er bruk av dymlinger i bunnkonstruksjonen, tynne nagler som var satt i sidekantene av bordene (der bordene møttes kant mot kant), en teknikk kjent fra Holland på 1500-tallet.

Michael Teisen som ledet bergningsarbeidet fram til 1996 mener middelalderfartøyet eller fartøyet fra renessansen har klare likhetstrekk med et skipsfunn i Danmark, Sebbersund-vraket datert til 1600-tallet. Det var et ca. 15 m langt skipsvrak med kravellbygget bunn og med sider i klink.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dag Nævestad, "Lokaliserte middelaldervrak i Øst-Norge", Norsk Sjøfartsmuseum Årbok 1998 ISBN 82-90089-59-9