Legenden om den hvite slange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fra Legenden om den hvite slange i Den lange korridor i Sommerpalasset i Beijing.

Legenden om den hvite slange, også kjent som Madam Hvite Slange (tradisjonell kinesisk: 白蛇傳, forenklet kinesisk: 白蛇传, pinyin: Bái Shé Zhuàn, jyutping: Baak6 Se4 Cyun4, POJ: Pe̍k-siâ-tōan eller Pe̍h-siâ-tōan) er en kinesisk legende som fantes som muntlige overleveringer lenge før den ble nedskrevet. Den er blitt tema for en rekke kinesiske operastykker, i kinesisk skyggeteater, filmer (både wuxia og andre) og fjernsynsserier.

Den første gang en fiksjonalisert versjon ble utgitt på trykk synes å ha vært Den hvite jomfru stengt inne for evig i Leifengpagoden (白娘子永鎮雷峰塔) i Feng Menglongs Jingshi Tongyan (警世通言), som ble skrevet under Ming-dynastiet.

Legendens grunnformer[rediger | rediger kilde]

Legend white snake1.jpg

Uten utbroderinger og i kortform forteller legenden om en ung høylærd som forelsker seg i en vakker kvinne, uten å vite at hun er en tusen år gammel hvit slange som har tatt menneskelig form. En munk griper inn for å sørge for at man overholder den gamle lov om at mennesker og åndevesener ikke må ble forelsket i hverandre, og hensetter den hvite slange i dyp søvn i Leifengpagoden.

Over århundredene har historien utviklet seg fra en skrekkhistorie til en romanse. Mannen og slangekvinnen er dypt forelsket i hverandre, men naturens lov setter bom for deres kjærlighet. Det er også flere variasjoner over temaet. I en versjon har de to møttes i et tidligere liv, og historien fortsetter i deres senere liv, eller den hvite slanges avkom er en reinkarnasjon av guddommen Wenchang Wang.

En annen skikkelse i legenden er den hundre år gamle grønne slange (eller en karpe som kalles den blå slange eller brune slange på grunn av sine vann- eller jord-evner) som også ble forvandlet til kvinnes form, og tjener som den hvite slangekvinnens være venn og betrodde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]