Legenden om den hvite slange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fra Legenden om den hvite slange i Den lange korridor i Sommerpalasset i Beijing.

Legenden om den hvite slange, også kjent som Madam Hvite Slange (tradisjonell kinesisk: 白蛇傳, forenklet kinesisk: 白蛇传, pinyin: Bái Shé Zhuàn, jyutping: Baak6 Se4 Cyun4, POJ: Pe̍k-siâ-tōan eller Pe̍h-siâ-tōan) er en kinesisk legende som fantes som muntlige overleveringer lenge før den ble nedskrevet. Den er blitt tema for en rekke kinesiske operastykker, filmer (både wuxia og andre) og fjernsynsserier.

Den første gang en fiksjonalisert versjon ble utgitt på trykk synes å ha vært Den hvite jomfru stengt inne for evig i Leifengpagoden (白娘子永鎮雷峰塔) i Feng Menglongs Jingshi Tongyan (警世通言), som ble skrevet under Mingdynastiet.

Legendens grunnformer[rediger | rediger kilde]

Legend white snake1.jpg

Uten utbroderinger og i kortform forteller legenden om en ung høylærd som forelsker seg i en vakker kvinne, uten å vite at hun er en tusen år gammel hvit slange som har tatt menneskelig form. En munk griper inn for å sørge for at man overholder den gamle lov om at mennesker og åndevesener ikke må ble forelsket i hverandre, og hensetter den hvite slange i dyp søvn i Leifengpagoden.

Over århundredene har historien utviklet seg fra en skrekkhistorie til en romanse. Mannen og slangekvinnen er dypt forelsket i hverandre, men naturens lov setter bom for deres kjærlighet. Det er også flere variasjoner over temaet. I en versjon har de to møttes i et tidligere liv, og historien fortsetter i deres senere liv, eller den hvite slanges avkom er en reinkarnasjon av guddommen Wenchang Wang.

En annen skikkelse i legenden er den hundre år gamle grønne slange (eller en karpe som kalles den blå slange eller brune slange på grunn av sine vann- eller jord-evner) som også ble forvandlet til kvinnes form, og tjener som den hvite slangekvinnens være venn og betrodde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]