Hopp til innhold

Lee Byung-chul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lee Byung-chul ( koreansk :  이병철 ; 12. februar 1910 – 19. november 1987  ) var en sørkoreansk forretningsmann som grunnla Samsung Group , landets største chaebol* ( konglomerat ). Lee grunnla Samsung i 1938, i en alder av 28.  Han er anerkjent som den mest suksessrike forretningsmannen i Sør-Koreas historie.


*en betegnelse på de sørkoreanske industrikonglomeratene som med myndighetenes velsignelse har spredt seg utover en rekke ulike industriområder. Det koreanske ordet betyr «næringslivsgruppe» eller «tillit» og benyttes ofte på samme måte som «big business» benyttes på engelsk.

tidlig liv og utdanning

[rediger | rediger kilde]

Lee ble født 12. februar 1910 i Uiryeong County , Sør-Gyeongsang-provinsen , det koreanske riket . Han ble født som den yngste sønnen av fire søsken til far Lee Chan-woo og mor Kwon Jae-lim.  Han var sønn av en velstående landeiende yangban- familie, en gren av Gyeongju Lee- klanen.

Han gikk på videregående skole ved Joongdong High School i Seoul , og meldte seg deretter inn på Institutt for politisk økonomi ved Waseda University i Tokyo og mottok deretter æresdoktor på 1980-tallet.

Lee etablerte en lastebilvirksomhet og eiendomsvirksomhet i Daegu 1. mars 1938,  som han kalte Samsung Trading Co, forløperen til Samsung . Samsung betyr ( koreansk :  삼성 ; lit.  Three Stars) som forklarer de første bedriftslogoene.

I 1945 transporterte Samsung varer over hele Korea og til andre land. Selskapet var basert i Seoul i 1947.

Korea-krigen

[rediger | rediger kilde]

Samsung var et av de ti største "handelsselskapene" da Korea-krigen startet i 1950.

Med erobringen av Seoul av den nordkoreanske hæren , ble Lee tvunget til å flytte virksomheten sin til Busan . Den massive tilstrømningen av amerikanske tropper og utstyr til Busan i løpet av det neste og et halvt året av krigen viste seg å være svært gunstig for Lees handelsselskap.

Federation of Korean Industries

[rediger | rediger kilde]

I 1961, da Park Chung Hee tok makten i kuppet 16. mai , var Lee i Japan, og i en periode kom han ikke tilbake til Sør-Korea. Til slutt ble det inngått en avtale og Lee kom tilbake, men Samsung måtte gi opp kontrollen over bankene de kjøpte og følge økonomiske direktiver fra Parks regjering.

Det første trinnet i Federation of Korean Industries ble etablert i august 1961. Foreningen ble grunnlagt av Samsung Group-formann Lee Byung-chul.

Senere i livet fungerte Lee som styreleder i Federation of Korean Industries og var kjent som den rikeste mannen i Korea.  [ ikke spesifikk nok til å bekrefte ]

Kultur og kunst

[rediger | rediger kilde]

I 1965 etablerte han Samsung Culture Foundation  for å fremme et bredt spekter av programmer for å berike koreansk kulturliv.

Samsung elektronikk

[rediger | rediger kilde]

I 1969 ble Samsung Electronics Manufacturing (omdøpt til Samsung Electronics ) og senere fusjonert med Samsung-Sanyo Electric.  Samsung Electronics Manufacturing hadde 45 ansatte og om lag 250 000 USD i salg i 1970 og produserte utelukkende husholdningselektronikk.

Personlige liv

[rediger | rediger kilde]

I 1982 ble han tildelt en æresdoktorgrad fra Boston College .

Etter hans død ble Ho-Am Art Museum åpnet for publikum for omvisninger. Hans samling av koreansk kunst regnes som en av de største private samlingene i landet, med en rekke kunstgjenstander som har blitt betegnet som " Nasjonale skatter " av den koreanske regjeringen.  [ reklamekilde? ] Ho-Am ligger i kort avstand fra Everland- parken, en av Sør-Koreas populære fornøyelsesparker (Everland eies også av Samsung Group).