Le Viandier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Le Viandier, 1300-tallet.

Le Viandier (eller også kjent som Le Viandier de Taillevent) er en middelaldersk reseptsamling og som dette - likesom Ménagier de Paris og Du fait de cuisine - nøkkelverk for forståelsen av matkulturen i middelalderen.

Reseptsamlingen tilskrives gjerne den franske hoffkokken Guillaume Tirel, med tilnavnet Taillevent. Men det er etterhvert blitt fastslått med sikkerhet at den endste versjonen av reseptsamlingen ble til får år 1320, og dermed kort før eller kort etter Taillevents fødsel.

Den opprinnelige forfatter av Le Viandier er ukjent. Dette er ikke uvanlig for reseptsamlinger fra middelalderen eller tidlig nytid. Det var også vanlig at senere manuskripter ble publisert sammeb med nyere marteriale, det vil si at senere forfatteres materiale ble medtatt uten at det ble skjelnet mellom gammelt og nytt.

Det er kjent i alt fire klart forskjellige versjoner av Le Viandier. Den eldste, fra før 1320, befinner seg i Bibliothèque nationale de France. Noe yngre er det såkalte Vatikan-manuskript, som ble publisert på nytt i 1892 av Jérôme Pichon og Georges Vicaire.

Utgaver[rediger | rediger kilde]

  • Terence Scully: The Viandier. Prospect Books 1998 (Tekstkritisk ewdisjon med engelsk oversettelse) ISBN 978-0907325819

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]