Lapilli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lapilli på vulkanen KilaueaHawaii.

Lapilli er en størrelses-klassifisering for tefra, som er luftbårent materiale som blir eksplosivt kastet ut under et vulkansk utbrudd. Lapilli (entall: laplillus) betyr «små steiner» på latinsk. På sett og vis ligner de på ooider eller pisolitt i kalkholdige sedimenter.

Per definisjon varierer lapilli fra 2 til 64 mm[1] i diameter. En pyroklastisk partikkel som er større enn 64 mm i diameter har navnet vulkansk bombe når den er i smeltet form, og vulkansk blokk når den har størknet. Pyroklastisk materiale med partikkelstørrelse mindre enn 2 mm i diameter kalles vulkansk aske.

Dannelse[rediger | rediger kilde]

Lapilli er sfæroide, tåre-, manual- eller knappeformede små dråper av smeltet, eller delvis smeltet lava som har blitt kastet ut av et vulkansk utbrudd, og som treffer bakken, i hvert fall delvis smeltet form. Denne fine grusen er ikke akkresjonær, men er et direkte resultat av flytende stein som avkjøles ettersom det beveger seg gjennom luften.

Lapillituff er en svært vanlig vulkansk bergart, typisk for rhyolottisk, andesittisk, og dasittiske pyroklastiske utbrudd. Under disse, så kan tykke lag av lapilli avsettes under hovedsakelig støtaktige utbrudd. Det meste av lapillituff som ligger igjen etter gamle vulkanutbrudd har blitt dannet gjennom oppsaling og sammensveising av delvis smeltet lapilli, til det som er kjent som sveiset tuff.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fisher, R. 1961. Proposed classification of volcaniclastic sediments and rocks. Geol. Soc Amer.Bull., 72: 1409-1414

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]