Hopp til innhold

Løgneren Jakob (1975)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løgneren Jakob
orig. Jakob der Lügner
Generell informasjon
Utgivelsesår1975
Prod.landØst-Tysklands flagg Øst-Tyskland
Språktysk
Bak kamera
RegiFrank Beyer
Prod.selskapDEFA
Eksterne lenker

Løgneren Jakob[1], (originaltittel: Jakob der Lügner) er en østtysk spillefilm fra 1975 regissert av Frank Beyer med Jurek Beckers roman av samme navn som forelegg.

Filmen ble i 1999 nyinnspilt i en engelskspråklig versjon med Robin Williams i hovedrollen av det amerikanske filmselskapet Columbia Pictures.

Handling[rediger | rediger kilde]

I en jødisk ghetto i det tysk-okkuperte Polen blir en mann ved navn Jakob oppdaget gatelangs etter portforbud. Han får beskjed om å rapportere til et tysk militær-kontor hvor han ser at den ansvarlige offiseren er stupfull. En radio står på, og Jakob overhører en melding om den sovjetiske hærens fremskritt. Etter hvert smyger Jakob seg ut, og går hjem. Senere forteller han vennene sine at russerne ikke er veldig langt unna. Ingen tror på at han gikk til nazist-kontoret og kom ut derfra i live, så Jakob finner på en løgn, og påstår at han eier en radio - en forbrytelse som kan straffes med død.

Men dette setter Jakob i en veldig vanskelig posisjon, fordi han ofte blir bedt om ytterligere nyheter. Derfor begynner han å oppmuntre vennene sine med falske rapporter om den røde arméen på vei mot deres jødiske ghetto. Beboerne, som er desperate og sultne, finner nytt håp i Jakobs historier. Selv når han til slutt innrømmer overfor vennene sin at bare den første rapporten var sant, men resten er funnet på, påpeker vennen at historiene hans gir folk håp og vilje til å leve videre.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]