Kvinnehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvinnehuset
orig. Kvinnohuset
Gula Villan.JPG
Skyskraperen Kvinnohuset
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1953
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 29 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegissørErik «Hampe» Faustman
ManusforfatterUlla Isaksson
Basert påUlla Isakssons roman Kvinnohuset
MusikkCarl-Olof Anderberg
SjeffotografCurt Jonsson
KlippEric Nordemar
Foran kamera
MedvirkendeInga Tidblad
Eva Dahlbeck
Annalisa Ericson
Birgitta Valberg
Annen informasjon
FilmformatSvart-hvitt
Prod.selskapAB F-Produktion
Premiere31. august 1953
(Kinoen Royal, Stockholm, Sverige)
Eksterne lenker

Kvinnehuset (svensk: Kvinnohuset) er en svensk dramafilm fra 1953 i regi av Erik «Hampe» Faustman. Manuset ble skrevet av Ulla Isaksson. Det bygde på hennes egen roman Kvinnohuset fra 1952. Norske Georg Løkkeberg spiller rollen som Tryggve Krook.

Under innspillingen ønsket man å filme fra Kvinnehuset, skyskraperen i Stadshagen, men forestanderinnen nektet filmteamet adang da hun anså at Isakssons roman vanæret huset. Takket være en personlig forbindelse med noen i huset kunne imidlertid noen scener bli tatt fra husets innside.

Statens Biografbyrå klippet bort fem meter med film som viste kvinnesamvær med homoseksuell tilknytning.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et kollektivhus for enslige yrkesarbeidende kvinner har blitt oppført i byen. Skyskraperen av mur går under navnet «Kvinnehuset». Der bor den fraskilte Isa, som er frossen i sitt følelsesliv og som forsørger seg gjennom å spå i kort. I huset bor også sladrekjerringen Ameli, som er kollektivets selvutnevnte budbringer. Dagens tema er den unge teatereleven Eva Lind som er i ferd med å flytte inn. De fleste leieboerne vet at hun er teaterdekoratøren Tryggve Krooks elskerinne. Det er han som har skaffet henne leilighet i samme hus som hustruen Anna. Kameratene i huset har vanskeligheter med å skjønne hennes toleranse, hennes tilkjempede likegyldighet overfor ektemannens forehavender.

De ensomme kvinnene søker forskjellige løsninger på sin lengsel etter ømhet og fellesskap. Hattemodisten Sylvia sørger aldri lenge etter en uteblitt kavalér, Vera trøster seg med sin gudstro, mens Anna lar seg oppsluke av sin offerrolle.

Under en maskerade i husets felleslokale byr Anna ektemannens elskerinne opp til dans. Eva gjennomskuer tomheten og bitterheten bak festdeltakernes gledesytringer og flykter derfra. Portvaktens mentalt tilbakestående datter Rosa blir voldtatt i kjelleren av en tyv som hun har tydd til i sin lengsel etter kjærlighet.

Isas eks-mann Håkan kommer på besøk. Han bekjenner at han er nedbrutt og ute av stand til å arbeide. Håkan vil flytte inn hos Isa og gjenoppta samlivet, men hun har mistet alle illusjoner og vil bare være i fred - for alle menn. Eva begynner å innse at hun har blitt altfor avhengig av Tryggve. Når sommeren kommer forlater hun ham og drar på turné, mens Tryggve tilbringer ferien med hustruen på sedvanlig vis.

På høstparten er Eva tilbake og blir oppsøkt av den fortvilte Rosa, som har blitt gravid. Eva prøver å trøste henne, men i sin fortvilelse ser hun ingen annen utvei enn å kaste seg ut fra kvinnehusets tak. Selvmordet vekker Eva. Etter ferien har Tryggve fremdeles vært innstilt på å fortsette samlivet med henne mot hustruens forhåpninger. Eva vil ikke lenger kjøpe sin lykke til prisen av Annas lidelse og tvinger fram et brudd med Trygve. Han går umiddelbart tilbake til sin hustru. Når Anna om natten stryker sin mann mumler han kjærlighetsfullt Evas navn. Anna kveler ham og havner i fengsel. Isa prøver å smugle sovetabletter til henne, men hun avviser alle tanker på selvmord. Anna vil heller ta sin straff, siden hun ikke har evnet å elske sin mann med den tålmodigheten som Gud krever.

I rollene (kun krediterte)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) KvinnehusetInternet Movie Database Rediger på Wikidata