Kurér (radioapparat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Radionette Kurér utgave nr. 2, lett gjenkjennelig med sine runde hjørner.
Radionette reiseradio ble lansert før Reiseradioen på NRK, som startet i 1963.

Kurér var et bærbart radioapparat produsert av den norske radiofabrikken Radionette, startet av Jan Wessel fra 1928. Den første Kurérmodellen ble lansert i 24. april 1950. Kurér hadde fire direkteglødete radiorør og høyttaler med permanentmagnet. Den hadde fire bølgebånd: langbølge, mellombølge, fiskeribølge og kortbølge. Den var tenkt som en reiseradio som også kunne brukes hjemme og kunne forsynes fra både lysnettet og en batteriblokk med 90 V og 1,5 V spenninger. Vekten var 7,6 kg med batteriet.

Knapt 700 eksemplarer ble laget av modell nr. 1, som ble kalt "firkantkurér" på grunn av de skarpe hjørnene. Modell nr. 2 med runde hjørner ble produsert frem til 1958. Kurér var en stor suksess og det ble produsert tilsammen 224 000 eksemplarer. Den ble også eksportert til over 60 land, først til Thailand. Modell 2 ble levert i nesten 40 forskjellige farver, nyanser og mønstre.[1][2]

I 1958 kom utgaven kalt Kurér Transi som brukte transistorer og ble drevet av vanlige 1,5 V lommelyktbatterier. Den slo ikke så godt an.

Referanser[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.