Hopp til innhold

Kuldepol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En kuldepol er et område på en av jordhalvkulene med lavest middeltemperatur, enten for året eller for den kaldeste måneden. Kuldepolene ligger ikke over de geografiske polene, men er avhengig av fordelingen av land, hav, fjell og innlandsiser.

På grunn av store høydeforskjeller og at høyden er avgjørende for temperaturen, kan det være vanskelig å slå fast entydige kuldepoler

Den nordlige halvkulen

[rediger | rediger kilde]

den nordlige halvkulen finner en kuldepolen om vinteren i Øst-Sibir ved ca. 67 ºN, med en middeltemperatur på rundt –50 °C på det kaldeste. Her ligger blant annet byen Verkhojansk, som har en daglig maksimumstemperatur i januar på –45 °C og en minimumstemperatur på –51 °C. I både Verkhojansk og Ojmjakon har en registrert temperaturer ned mot –67,8 °C på det kaldeste.

Ser en på årsmiddeltemperaturen, ikke bare vintertemperaturen, ligger den nordlige kuldepolen vest i Nordishavet med de tilstøtende øyer, hvor middeltemperaturen er rundt 20 ºC.

Den sørlige halvkulen

[rediger | rediger kilde]

den sørlige halvkulen er kuldepolen om vinteren i Antarktis ved ca. 78 °S og 3 800 meter over havet, hvor det er fra –65 °C til –70 °C i middeltemperatur på det kaldeste.

Over året er den sørlige kuldepolen samme sted som kuldepolen om vinteren, med en middeltemperatur fra –55 °C til –60 °C.