Kroppslig straff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En britisk skoleelev får pryl, rundt 1910

Kroppslig straff eller også kalt korporlig avstraffelse er straffemetoder som er rettet mot kropp eller kroppsdeler til den som skal straffes, gjennom å påføre smerte ved hjelp av forskjellige redskaper. Ekstremt kan dette ende med pining, skading eller dreping av vedkommende.

For at noe skal kunne regnes som straff, må det dreie seg om kontroll av adferd eller handlinger. Den som straffer vil enten kommentere visse handlinger som er utført, forhindre slike (forebygge) - eller straffe for ikke utførte, men ønskede, handlinger. Tortur for å fremkalle innrømmelser eller tilståelser er ikke regnet som straff i seg selv, men som press for å oppnå innrømmelser som så kan medføre straff.

Straffen kan gå ut på en smekk med hånden eller hard trekking i armen i oppdragende hensikt, men kan også dreie seg om pisking eller lemlesting utført av myndigheter. Slike handlinger, som å kappe hånden av en tyv, eller ekstrem pisking er fortsatt kjent som legitim maktutøvelse i enkelte regimer.

Mange stater har gått bort fra korporlig straff som metode. I Norge er det per 2015 forbudt også for foreldre overfor sine barn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]