Kristen universalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristen universalisme refererer til kristen teologi som holder seg til læren om universell forsoning, et syn framholder at alle mennesker, troende eller ikke, til slutt skal bli forent med Gud etter døden.

Begrepet «kristen universalisme» blei først brukt i 1770-åra av Adams Streeter (1735–1786). Kristne universalister mener at denne læren var den mest vanlige kristendomsfortolkningen tidlig i kristendommens historie, før det 6. århundre. Det finnes kristne i mange forskjellige trossamfunn som holder seg til læren i dette trossystemet om livet etter døden uten noe helvete.

Som konfesjon har kristen universalisme sitt utspring i Universalistkirken av Amerika. Det finnes ikke et enkelt kirkesamfunn som har bare kristne universalister som medlemsmasse, men noen samfunnet holder fram noen universalistiske prinsipper eller er åpne overfor dem. I 2007 blei Christian Universalist Association grunnlagt. Organisasjonen skulle fungere som en paraplyorganisasjon for kirker, bevegelser og individer som heller mot kristen universalisme.

Unitarisk universalisme vokste ut fra kristen universalisme, men regnes ikke som en kristen konfesjon. Den blei danna etter en forening av to historiske kristne samfunn, Universalistkirken av Amerika og Det amerikanske unitariske selskap, begge med tilhold i USA.

Trospunkter[rediger | rediger kilde]

Universalismens spede framvekst har utfordra kristendommens tradisjonelle oppfatning av Jesus Kristus, Guds sønn som den eneste veien til Gud. Den universalistiske tanken om at alle mennesker til slutt blir frelst og forsonet med Gud, er ikke den samme som er gjeldende for økumenisk arbeid på tvers av kirkesamfunn. Kristen universalisme vil bringe aksept for andre religioners evne til å lede folk mot Gud, og anser ikke den kristne troa som den eneste veien til Gud. Troa på universell forsoning er det som er hovedkjennetegnet til en kristen universalist. Alle mennesker vil til slutt bli guddommeligjort av Gud etter døden; en universell theosislære.

De sentrale trospunktene i kristen universalisme er:

  • Gud er den kjærlige faren for alle folk (se Guds kjærlighet)
  • Jesus Kristus åpenbarer Guds natur og karakter og er den åndelige lederen for menneskeheten (se Den nye pakt)
  • Menneskeheten er skapt med en udødelig sjel som døden ikke gjør ende på, og Gud aldri vil ødelegge.
  • Synd har negative konsekvenser for synderen, enten i dette livet eller i livet etter døden.