Krishna Janmashtami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krishnafigur

Krishna Janmashtami (Devanagari कृष्ण जन्माष्टमी Krishna janmāṣṭamī), også kjent under navnene Krishnashtami, Saatam Aatham, Gokulashtami, Ashtami Rohini, Srikrishna Jayanti, Sree Jayanti eller noen ganger bare som Janmashtami, er en årlig feiring av fødselen til den hinduistiske guden Krishna, den åttende avatar av Vishnu.[1]

Festivalen feires på den åttende dag (Ashtami) av Krishna Paksha (de mørke fjorten dager) i måneden Shravana (august-september) i den hinduistiske kalenderen.

Rasa lila, som er dramatiske rekonstruksjoner av livet til Krishna, er en spesiell tradisjon/forestilling i regioner av Mathura og Vrindavan, og regionene i Vaishnavism i Manipur. Mens Rasa lila gjenskaper de flørtende aspekter av Krishnas ungdommelige dager, vil Dahi Handi feire Gudens lekende og rampete side. Den feires ved at lag av unge menn danner menneskelige tårn for å nå en høyt hengende pott av smør og knuse den. Denne tradisjonen, også kjent som uriadi, er en stor begivenhet i Tamil Nadu på Gokulashtami. Krishna Janmashtami festivalen følges av festivalen Nandotsav, men som også feirer anledningen når Nanda Baba distribuert gaver til fellesskapet til ære for fødselen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ James G. Lochtefeld (2002). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: A–M. The Rosen Publishing Group. s. 314–315. ISBN 978-0823931798. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]