Hopp til innhold

Krigen i Somalia (2006–2009)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etiopias intervensjon i Somalia

Situasjonen den 3. februar 2009
Dato20062009
StedSomalia
ResultatIslamistisk seier
Stridende parter
Etiopias flagg Etiopia

Somalias flagg TFG
Puntlands flagg Puntland
USAs flagg USA

Storbritannias flagg Storbritannia
ICU

Al-Shabaab
Antatt deltakelse:
al-Qaida

Eritreas flagg Eritrea

Krigen i Somalia (2006–2009) refererer til en væpnet konflikt hvor Etiopia, Somalias føderale overgangsregjering (TFG) og Puntland kjempet mot Den islamistiske rettsunion (ICU) og andre islamske geriljagrupper om kontrollen over landet. Krigen begynte den 20. desember 2006 da Etiopia, med støtte fra USA, invaderte Somalia etter forespørsel fa TFG. Man hadde håpet at dette ville styrke regjeringen, men i stedet ble den upopulær på grunn av samarbeidet med Etiopia og dens posisjon i landet ble svekket. Lederen for ICU, Hassan Dahir Aweys erklærte at «Somalia er en krigsstat, og alle somaliere burde delta i kampen mot Etiopia». Den 24. desember ble det fra etiopisk hold gjort klart at man ville kjempe aktivt mot ICU.

Etiopias statsminister Meles Zenawi uttalte at Etiopia valgte å intervenere i kampene fordi at konflikten var en trussel mot landets egne grenser. Videre hevdet han at de etiopiske styrkene ble tvunget til å gå inn i krigen for å beskytte landets suverenitet, og at man ikke ønsket å være videre involvert i internale affærer i Somalia.

ICU gikk aktivt til krig mot Etiopia når etiopierne nektet å oppgi sin beskyttelse av den føderale overgangsregjeringens de facto hovedstad, Baidoa. Harde kamper om ben ble utkjempet, og de etiopiske styrkene vant en avgjørende seier mot islamistene. En videre offensiv mot Mogadishu ble igangsatt, og gjennom flere vellykkede slag lyktes det TFG og de etiopiske styrkene å erobre byen. FN rapporterte at mange arabiske nasjoner, inkludert Egypt, bidrog aktivt med å støtte ICU via Eritrea. USA ble en aktiv støttespiller for TFG, selv om isolerte tilfeller hvor kompromiss mellom ICU og USA ble inngått fant sted. Det er også blitt hevdet at Eritrea hadde mellom to og tre tusen tropper i Somalia for å kjempe på ICUs side.

I januar 2007 uttalte Etiopia en intensjon til å trekke seg ut i løpet av noen uker, men TFG, FN og USA motsatte seg dette fordi at det antakelig ville skapt et sikkerhetsvakuum. Etiopiske tropper forble stasjonert i landet inntil januar 2009, da de endelig ble trukket ut som et resultat av militære nederlag, tap av territorium og svekking av TFG. Al-Shabaab, en islamistisk gerilja som hadde separert seg fra ICU, nektet å skrive under på noen fredsavtale og fortsatte kampen mot TFG etter at Etiopia hadde trukket seg ut. Sharia-lovene ble i ettertid innført i Somalia.

Autoritetsdata