Kornmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på hvordan kornmo kan se ut

Kornmo er lyn som utløses på lang avstand uten at lyden av torden bærer helt frem.[1] Skyene som blir opplyst av lyn i horisonten, men uten at tordenbrakene høres, kan oppleves som litt mystisk. I tidligere tider trodde man at det var værguden Tor som slengte med hammeren slik at kornet modnet.[2]

Fenomenet kan bare observeres når det er mørkt og sees oftest på sensommeren i august.[1] Fenomenet opptrer fordi havet på den årstiden kan være oppvarmet til et nivå hvor tordenbyger dannet om dagen overlever og kommer inn over land etter at solen har gått ned.

Tordenbrak høres bare opp til en avstand på rundt 20 km, mens lynet kan være synlig over opp til 10 – 20 ganger denne avstanden.[2] Andre årsaker som bidrar til at kornmo ikke høres, kan være temperaturendringer på strekningen mellom lyn og observatør. Tetthetsendringer i lufta kan føre til at lydbølgene brytes og ikke vil nå frem til observatøren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Anders Doksæter Sivle, forsker, Meteorologisk institutt (20. februar 2018). «kornmo». Store norske leksikon. Besøkt 22. februar 2021. 
  2. ^ a b «Blixtar» (svensk). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. 20. juli 2015. Besøkt 8. februar 2016.