Koptiske skrifter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et kopisk kors er symbolet for koptisk kristendom.

Koptiske skrifter er en bok i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter, redigert av Hugo Lundhaug og utgitt i 2012. Boken inneholder kristne tekster fra perioden år 300 til 1000 som er bevart på koptisk i Egypt.

Mange av tekstene i utvalget, og i den koptiske kristne litteraturen generelt, er opprinnelig greske tekster som er bevart i oversettelser utført i Egypt. Det er imidlertid en løpende debatt i forskningsmiljøene omkring hvilke og hvor mange tekster som originalt er skrevet på koptisk.[1] De fleste tekstene er produsert og brukt i en klosterkontekst, hvor kopiering av tekster var en integrert del av munkenes fromhetsliv.[1] Engler har en fremtredende plass i koptisk fromhetsliv, og finnes i mange av tekstene i utvalget.[1]

Pseudepigrafiske forfatterangivelser, det at tekstene utgis for å være skrevet av en kjent person, er vanlig i koptiske tekster.[1] Tekstene er hentet fra samlinger som har tilhørt ulike klostre i Egypt, mange fra Det hvite klosteret nær Sohag, hvor Shenoute (347-466) var abbed,. Andre kilder til tekstene er Hamuli-kodeksene fra Erkeengelen Mikaels kloster i Fayum, Merkuriusklosteret i Edfu, Nag Hammadi-skriftene, Thinis-kodeksene i Torino og det fiktive «Apostlenes bibliotek».

Innhold[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Kilde for sitat og vurderinger er Hugo Lundhaugs innledning til Koptiske skrifter, 2012

Bibliografi[rediger | rediger kilde]