Koordinatvektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En koordinatvektor er et ordnet sett av tall som definerer et punkt i et koordinatsystem. Det eneste kravet til en koordinatvektor er at det må være like mange tall i vektoren, elementer, som antall akser i koordinatsystemet, dimensjoner. Legg merke til at koordinatvektoren ikke trenger å ha noen geometrisk tolkning, ettersom koordinatsystemet selv ikke trenger å ha noe med geometri å gjøre. Denne forstanden er vanlig innen numerikk og dataterminologi, hvor ordet "vektor" brukes om en rekkefølge av tall.

Dette står i kontrast til en geometrisk vektor, også kalt koordinatfri vektor, som er definert utfra sin lengde og retning i et rom, uavhengig av koordinatsystem. Først når koordinatsystemets orientering i rommet er definert, oppstår sammenhengen mellom geometriske vektorer og koordinatvektorer.

Matematisk notasjon[rediger | rediger kilde]

Innen lineær algebra kan elementene i koordinatvektorer skrives enten bortover eller nedover, noe som er to forskjellige datatyper, som kalles henholdsvis radvektorer og kolonnevektorer. Variabler som er koordinatvektorer skrives med feit skrift i maskinskrift og understrek i håndskrift. For geometriske vektorer, derimot, tegnes en høyrevendt pil over variabelnavnet.