Kontantstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kontantstrøm (engelsk: cash flow – «betalingsstrøm») er et regnskapsuttrykk som viser forskjellen mellom bevegelsen av kontanter inn og ut av en bedrift (eventuelt et prosjekt eller et finansielt produkt) i løpet av en regnskapsperiode. Det er vanligvis målt innenfor en spesifisert, endelig tidsperiode. Måling av kontantstrøm kan benyttes til å bestemme avkastningen på og verdien av et prosjekt, å bestemme en bedrifts likviditetsposisjon, og som et alternativt mål på en bedrifts profitt.

Dette er et sentralt begrep i finansieringsanalysen til en bedrift. I reelle regnskapsoppstillinger bruker man som regel periodens drifts- og finansinntekter, drifts- og finansieringskostnader samt skatter. Differansen angir overskudd før avskrivninger, men tar ikke med ekstraordinære inntekter og kostnader.

Kontantstrømmen viser bedriftens tilgang på likvider (finansbegrep) i perioden, og en beregning av kontantstrømmen i kommende perioder er viktig fordi den kan varsle om eventuelle likviditetskriser i bedriften. Kontantstrømmen kan brukes til investeringer, utlån, nedbetaling på lån m.m, sammen med, eller i stedet for lånte midler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]