Kongsberg kommunale kvindelige fagskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongsberg kommunale kvindelige fagskole ble startet etter idé av Kongsberg kvinneråd i 1918. Formålet med skolen var å gi undervisning i «kvindelig haandarbeide» bygget på folkeskolens grunnlag.

Som avisen Fremtiden skrev i en artikkel om skolen i 1925: «Til den unge pikes utdannelse og til den dyktige, økonomiske husmors utdannelse hører ogsaa kyndighet i søm. Så meget tøi kan stelles paa, ja bli som nytt igjen. Saa mangt et vakkert klesplagg vi skaffer oss til en rimelig pris, naar vi har lært aa lave mønster, klippe og sy. Det er stor kunst aa kle sig vakkert; men størst er kunsten om vi kan oppnaa aa kle oss vakkert, praktisk og billig. Det er den fineste husflid».

Kursavgiften var i 1925 kr. 24,00 for 8 måneder eller ca 7 øre timen. Kr. 12,00 måtte betales forskuddsvis for 4 måneder. Skolen ble fra 1935 underlagt Kongsberg skolestyre og skiftet samtidig navn til Kongsberg kommunale fagskole i lin- og kjolesøm. Det ble navnebytte igjen i 1946/47 til Kongsberg kvinnelige industriskole. Skolen ble i 1967/68 integrert i Kongsberg yrkesskole, som hadde tilhold i lokaler på Tinius Olsens skole.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]