Kokkelimonke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kokkelimonke er et slangord som betyr «fanteri» eller «muffens». Kokkelimonke er også det norske produktnavnet på et opprinnelig amerikansk brettspill der det gjelder å gjette riktig forklaring på vanskelige ord eller bløffe motstanderne med egne morsomme forklaringer.

Ordet[rediger | rediger kilde]

Det uhøytidelige ordet kokkelimonke kan bety «(avtalt) lureri», «triksing» eller «intrigespill», og brukes i uttrykk som «å drive med kokkelimonke». På svensk heter dette slangordet kuckelimuck. Det brukes noe sjeldnere enn på norsk, men betyr også der «muffens» eller «sammenkok». Opphavet er usikkert, men kokkelimonke kan være dannet av det svenske kuckel[1], som nettopp betyr «fanteri» eller «intriger» og tilsvarer det gammelnorske kukl, «trolldomskunst» og «synkverving», og det danske kogl.[2] Kuckel kan så ha blitt kombinert med det engelske uttrykket monkey business til kokkelimonke.[3]

Spillet Kokkelimonke kalles Balderdashengelsk, et ord som betyr «tull» og som muligens er avledet av det latinske balductum. Balductum var en blandingsdrikk eller toddy av varm, krydret melk og øl, på engelsk kalt posset, som ble brukt under middelalderen som botemidel mot forkjølelse. Spillet kalles Rappakalja på svensk, et ord som opprinnelig stammer fra finsk og betyr «utvannet, dårlig, alkoholholdig drikke» eller i overført betydning «rør» eller »uforståelig eller innholdsløst prat».

Spillet, bakgrunn og regler[rediger | rediger kilde]

Underholdnings- og selskapspillet Kokkelimonke ble opprinnelig laget av amerikanerne Laura Robinson og Paul Toyne. Brettspillet blir i USA solgt under navnet Balderdash. Den norske versjonen av spillet ble utviklet og utgitt første gang i 1993, opprinnelig av spillforlaget Casper/Target games (første til tredje utgave kom i 1993, 1995, 2000), seinere av Tactic (fjerde utgave 2003). Spillet finnes i flere varianter, for eksempel med andre kort og kategorier og med og uten spinnehjul, under norske produktnavn som Kokkelimonke 2000, Kokkelimonke Jubileum og Kokkelimonke Extreme.

Kokkelimonke er beregnet for tre til åtte personer, hvorav én er spilleder. Lederen trekker kort med ulike uvanlige og rare begreper og spørsmål. Hver medspiller skriver anonymt ned sine egne, sannsynlige forklaringer som presenteres av spillederen sammen med de riktige definisjonene. Den som klarer å velge korrekt definisjon eller å lure eller fenge andre med troverdige eller morsomme svar, får poeng og flytter sin brikke det tilsvarende antall ruter på en kort bane. Førstemann til mål vinner. Oppgitt spilletid er omkring 60 minutter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Spillet[rediger | rediger kilde]