Knutepunkt Sørlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Knutepunkt Sørlandet var et interkommunalt samarbeidsorgan mellom sju kommuner i Kristiansandsregionen: Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Songdalen, Søgne og Vennesla. Kommunene har samlet 133 690 innbyggere[1] og er en felles bo- og arbeidsregion i sterk vekst. Seks av kommunene deltok fra etableringen i 1996, mens Iveland tiltrådte 1. januar 2006. Samarbeidet mellom kommunene omfatter tiltak knyttet til tjensteyting til innbyggere og generell utvikling av kommunene. Organet ble relansert med nytt navn og nye vedtekter fra 1. januar 2018 med navnet Region Kristiansand.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet ble etablert i 1996. Øverste politiske organ i kommunesamarbeidet er et styre med ordførerne i de sju kommunene. Øverste administrative organ er et rådmannsutvalg med rådmenn fra de sju kommunene. Knutepunkt Sørlandet har også et sekretariat med to faste stillinger, daglig leder og rådgiver.

Det er etablert fagnettverk på en rekke fagområder: Helse, sosial og omsorgsnettverk, Oppvekstnettverk (skole og barnehage), Kulturnettverk, og Teknisk nettverk, samt flere administrative nettverk som arbeidsgivernettverk, økonominettverk, næringsutvalg, IT-utvalg, GIS-utvalg, kriminalutvalg og felles innkjøpstjeneste. Flere tjenester er også lagt til interkommunale selskap, som Kristiansandsregionen brann og redning – KBR.

En rekke regionale og internasjonale prosjekter har også base i kommunesamarbeidet i Kristiansandsregionen, som ATP-samarbeidet (areal- og transportplan), Framtidens byer, Felles klimaplan og lokalmedisinske tjenester med mer.

Dagens fylkesstruktur med to Agder-fylker splittet kommunene i Kristiansandsregionen – tre kommuner hørte til i Aust-Agder, og fire i Vest-Agder. Lillesand, Birkenes og Iveland søkte i 2011 om overflytting til Vest-Agder, men fikk avslag[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://ssb.no/befolkning/statistikker/folkendrkv/kvartal/2014-02-20?fane=tabell&sort=nummer&tabell=164148
  2. ^ Storjord, Christian (5. desember 2012). «Fikk nei til fylkesovergang». Fædrelandsvennen. Besøkt 10. januar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]