Hopp til innhold

Klappskøyte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sammenligning mellom frasparket med vanlige skøyter og klappskøyter
En tidlig konstruksjon på klappskøyte, fra 1936

Klappskøyter benyttes til hurtigløp på skøyter.

I motsetning til tradisjonelle skøyter hvor hele jernet er festet til skoen, så er det for klappskøytene kun montert permanent i front ved hjelp av et hengsel. Dette tillater jernet å være i kontakt med isen lenger, og ankelen kan følge hele skyvet. Dette gir en mer naturlig bevegelse, og effektivt fraspark.

Klappskøyter ble utviklet ved Vrije Universiteit of Amsterdam, ledet av Gerrit Jan van Ingen Schenau[1]. Selve ideen til klappskøyter er mye eldre, modeller fra rundt år 1900 er kjent.

Klappskøytene ble første gang benyttet i 1984–85-sesongen. Det var allikevel ikke før sent på 1990-tallet at bruken virkelig skjøt fart. I 1996–97-sesongen benyttet det kvinnelige nederlandske landslaget klappskøyter med stort hell. Resten av verden fulgte snart etter, og resultatet ble et ras av nye verdensrekorder i de påfølgende sesongene. Dette var spesielt synlig under Vinter-OL 1998 i Nagano i Japan, hvor Ådne Søndrål satte verdensrekord på 1.500 meter for herrer. Andre verdensrekorder satt i dette mesterskapet var 5.000 og 10.000 meter for herrer, og 1.500 meter for kvinner.

Klappskøyter benyttes nå både av topputøvere og aktive amatører.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «The clap skate». STW. Besøkt 3. desember 2016. 
Autoritetsdata